Меню

За измами с фотоволтаици в селата е задържан Председателя на Селскостопанската академия

25.10.2023 г.
16623
За 72 часа са задържани председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Пушкаров" проф. Венета Кръстева. Това е направено по искане на Софийската градска прокуратура, съобщиха от ведомството.

От Софийска градска прокуратура уточняват, че на 23.08.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за общи длъжностни престъпления по чл. 282, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, евентуално извършени от служители в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията и в Селскостопанската академия.
Прокурорската преписка е образувана във връзка с извършена проверка от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която е докладвана в СГП със становище, че има данни за извършени престъпления от общ характер.

На 24.10.2023 г. са извършени множество действия по разследването с цел разкриване на обективната истина, сред които претърсвания и изземвания в гр. София, гр. Сливен, гр. Стара Загора, гр. Бяла, гр. Кърджали, гр. Момчилград и гр. Хасково, разпитани са множество свидетели, които възпроизвеждат факти и обстоятелства, интересуващи предмета на доказване. Разрешенията за извършване на претърсвания и изземвания са дадени предварително от съдия за над тридесет жилища, моторни превозни средства и държавни институции, сред които община и областна дирекция по земеделието.

Разследването се извършва от следователи при Следствения отдел на СГП. В хода на разследването е указано съдействие и от служители на Министерство на вътрешните работи и Комисията за противодействие на корупцията.
Събраните доказателства са докладвани на наблюдаващия прокурор, който е съставил постановления за привличане в качеството на обвиняем за две лица. Привлечени в качеството на обвиняеми са заместник-директор на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията и председател на Селскостопанската академия за това, че през месец юни 2022 г. се сговорили да вършат в страната длъжностни престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага – престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК. За посоченото престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години.

Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.    

Предвид високата обществена опасност на деянията спрямо обвиняемите е постановена мярка за процесуална принуда задържане до 72 часа с оглед отправяне на искане до Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение задържане под стража.

  фотоволтаици в регулацията на селата
  25.08.2023 г.
  1384
  АБС: Да се забрани изграждането на индустриални фотоволтаици в регулацията на селата
  Представяме ви интервю на Наталия Ганчовска, програма Хоризонт, БНР, с председателя на Асоциация на българските села - Борислав Борисов по темата за фотоволтаичните мощности, които се изграждат между къщи в...
  Виж повече
  НПВУ за трактори
  24.08.2023 г.
  1210
  Стопаните, които ще кандидатстват с проекти по НПВУ за трактори и агротехника, получиха указания за цените
  Стопаните, които ще кандидатстват с проекти по НПВУ за трактори и агротехника , получиха указания за калкулиране на пределните цени на земеделска техника . Безвъзмездната финансова помощ по...
  Виж повече
  поле
  20.05.2020 г.
  9080
  Започва самолетно заснемане за нова ортофотокарта на страната
  Министерството на земеделието подписа нов договор за обновяване на цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на страната. То ще се извърши  чрез самолетно заснемане за нуждите на Системата за идентификация на...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете