Меню

Защо предложението за намаляне на ДДС върху агро стоките е закъсняло и няма да помогне?

15.02.2022 г.
2647
Темата за намаляването на ДДС при българските плодове и зеленчуци, а и при други агро продукти от потребителската кошница няма да помогне на българските земеделски производители и ще остане като политическа полемика и дивидент единствено в разиграването на топката между БСП и ИТН.

Фактите:
1. Намаляването на ДДС за български плодове и зеленчуци на 9% е пределно закъсняло.
2. В съседна Турция, откъдето тече най-големият внос на плодове и зеленчуци, ДДС вече е намален на 1% до 8% в зависимост от стоките
3. Контрабандните канали на наркотици, голяма част от които са прикрити чрез вноса на плодове и зеленчуци, нямат да се повлияят от никакви ценообразувания, и ще останат стабилни както през всички години досега, понеже са покровителствани от международни конгломерати в бранша
4. Маркетинговото, пазарно и импортно доминиращо позициониране на чужди плодове и зеленчуци през големите търговски вериги няма да бъде повлияно от евентуалното намаление на ДДС, тъй като потребителите масово не променят поведенческите си навици и ще продължат да пазаруват вносните стоки, от които чуждите търговски вериги реализират по-високи печалби заради схемите, с които се реализират търговските обеми, независимо от размера на ДДС. ( вижте още: Италианска афера съсипва пазара на български ябълки и Хиляди земеделци под удара на БАБХ, чуждите вериги и немския куриер Speedy/DPD )
5. Намаляването на ДДС върху храните ще има негативен ефект върху държавния бюджет и почти нулев ефект върху българското производство, което ще продължи да бъде смазвано от вноса - от изток, от юг и от запад.

Кратко, истинно и ясно - за всеки, който има елементарно различаване и не се поддава на политически манипулации.

Вносът на чушки в България е 6 пъти по-голям от произведения в селата ни