Меню

Защо е важна диверсификацията в земеделието? (ВИДЕО)

05.08.2019 г.
2749
Диверсификацията в земеделието е свързана с нови предизвикателства и инвестиции, споделя Георги Таров, който обработва 15 000 декара земя.

Георги Таров (земеделски производител):
Вече имаме почти всички култури - бобове, лещи, рапица. Тази година решихме да направим 100 декара зеленчуци, като основно заложихме на пипера. Тъй като ние от доста години сме наематели на този общински язовир и той ни позволява да напояваме нашите полета, които се намират зад него. Така че трябва да има малко разнообразие на културите. Няма да стане само с чисто зърнопроизводство. Трябва и нещо друго да добавим. Другото преимущество е, че при зеленчуците имаме доста голяма заетост и на странични хора от селото, които идват при нас. Това е един допълнителен доход за населените места в които правим самия бизнес с зеленчуците. Така че аз намирам бъдеще в това нещо, тъй като виждаме, че търговски вериги - големите, вече по-често се обръщат към нас за свежи зеленчуци. Доста по-лесно можем с тях да договаряме.

Освен производството на зеленчуци, земеделецът се грижи и за овощна градина.

Как един зърнопроизводител успява да се справи с новите предизвикателства?
Георги Таров (земеделски производител):
Наистина се сблъскахме с неща, които в зърнопроизводството и в другото земеделие въобще ги няма и са наши предизвикателства. Така че предполагам, че ще продължим напред - инвестираме в нови машини, нови технологии. Електричество докарахме до тук за да можем да поливаме на ток, да не сме с дизел, защото е по-скъпо. Така че предполагам, че ще продължим тук да се борим с новата ни материя, наречена зеленчуци.

Въпреки трудностите и многото неизвестни, Георги Таров продължава да експерементира. Поемането на риск е част от бизнеса, но пък дава нови възможности и перспективи.

Георги Таров (земеделски производител):
Щом има нещо ново, екзотично ние винаги гледаме да пробваме за да имаме някаква алтернатива. За да може ако се променят нещата в земеделието, да знаем накъде да се насочваме.

 

  прецизно земеделие
  17.07.2019 г.
  9746
  Готови ли сме за ползване на BigData в земеделието и каква ще е ролята на държавата?
  Готова ли е България за внедряване и анализи на BigData в земеделието? Това е стратегически важен въпрос, който следва да бъде разглеждан експертно и задълбочено в следващите месеци, защото фактите днес...
  Виж повече
  агро иновации
  26.06.2019 г.
  3127
  Агро иновациите проправят пътя към по-екологично земеделие
  Повече от четиристотин души, участващи в иновациите в селското стопанство, от 25 страни в Европа, се присъединяват днес към срещата на високо равнище за агро-иновации 2019 г. , която се провежда в Lisieux,...
  Виж повече
  България ще трябва да въведе законови промени за защита на земеделците и ХВП предприятията
  23.12.2018 г.
  686
  България ще трябва да въведе законови промени за защита на земеделците и ХВП предприятията
  Европейският парламент, Съветът на министрите и Европейската комисия постигнаха политическо споразумение по нов набор от правила, които ще гарантират защита за 100 % от селскостопанските производители и...
  Виж повече