Меню

Защо България скри данните за продажба на нови трактори?

18.09.2019 г.
14725
© 2019 снимка: Агросалон.БГ

Защо България скри данните за продажба на нови трактори в България и в традиционния годишен доклад на Европейската асоциация за земеделска техника фигурират всички държави - членки на ЕС, но не и нашата?

Репортер на Село се свърза с един от авторите на доклада, според който държавните институции в този ресор в България са скрили детайлите в данните за новорегистрираните трактори и земеделска техника. Според него тази информация следва да е публична, но в България е практика да се смесват реално регистрираните трактори и техника с фиктивно регистрираните от името на фирми - вносители, които заради запазване на търговски позиции практикуват нетипични за западна Европа търговски практики.

В същото време силното лоби на някои от големите търговци на трактори е довело до това КТИ в България да не публикува и предоставя подробни данни за реалния пазар на нови трактори и агротехника, заради фиктивните регистрации и случаи на злоупотреби с ДДС и експортни сделки към Украйна, Беларус, Молдова и др. страни извън ЕС.На фона на тази информация, се оказва, че официалният сайт на КТИ - не работи: http://kti.government.bg/

Като цяло около 96 428 трактори са били регистрирани в цяла Европа през първите 6 месеца на 2019 г. според данни, получени от националните власти. От тези регистрации 21 285 трактора са с мощност 37 кВт (50 к.с.) и под, а 75 143 са с мощност 38 кВт и повече. CEMA счита, че 77 383 от тези превозни средства са селскостопански трактори, а останалите са кари, телескопични товарач или друга техника. Регистрациите на селскостопански трактори за първите 6 месеца се увеличават с около 10% в сравнение с първите 6 месеца на 2018 г. Трябва обаче да се помни, че регистрациите през 2018 г. бяха повлияни от новото законодателство, влизащо в сила от 1 януари 2018 г., което доведе до голям брой на предварително регистрирани трактори през декември 2017 г. без увеличение на основното търсене. Поради това сегашното увеличение трябва да вземе предвид това явление, тъй като в противен случай 2018 г. се счита за положителна година за продажбите на трактори. 


Тенденции по категории мощност
При сравняване на тенденциите за категория мощност, регистрациите за всички трактори са се увеличили през първите 6 месеца на 2019 г. в сравнение с 2018 г. със забележителното изключение на тракторите над 221 kW  Общопризнато е, че е имало по-голям брой предварителни регистрации в края на 2017 г. в най-ниските категории на мощност. Като цяло половината от всички регистрирани трактори са под 75 kW, а само един от всеки четири е над 110 kW.Значителни разлики по продажба на трактори в страните в ЕСДвата най-големи пазара на трактори в Европа остават Германия и Франция. Всички регистрации на трактори в тези страни значително се увеличиха с 21% и 47% съответно през първите 6 месеца през 2019 г. спрямо 2018 г. В Италия се наблюдава по-скромно увеличение на регистрациите (+ 6%), докато Испания се възползва от солидните + 19%. В Обединеното кралство обаче регистрациите паднаха с 3,5%. В противен случай имаше значително увеличение във Финландия, Австрия, Швеция, Норвегия, Унгария, Сърбия, Хърватия и забележителни спадове в Холандия, Белгия и Словакия.При преглед на регистрационните номера в Европа икономическите експерти на CEMA коментираха:

В Германия натрупването на запаси продължи през 2018 г. и 2019 г. с ефект на придвижване, вероятно свързан с влизането в сила на няколко регулаторни и законодателни промени. Поради това продажбите на производителите многократно се увеличават миналата година, но вече не могат да поддържат толкова високи нива на продажби в Европа. Пазарите на крайни клиенти  леко се увеличиха, като стабилността се дължеше до голяма степен на известния натиск на дилърите, агресивната онлайн реклама и продължаващата обща готовност за инвестиции. Регистрациите, които са намалели силно през миналата година, бяха значително по-високи през първата половина на 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. (трактори над 50 к.с.: + 18%), в резултат на ефекта „Регламент на майката“. Сега се очакват значително по-ниски темпове на растеж за втората половина на годината. Но като цяло регистрациите на трактори> 50 к.с. за цялата 2019 г. все още може да са с 8-10% над нивото от предходната година.

Във Франция регистрациите на трактори в момента са в разцвет. През първата половина на годината те нараснаха с + 47%. Всъщност, ако коригираме данните, като изгладим необичайните пикове на регистрациите, настъпили през декември 2017 г. и декември 2018 г., ръстът ще бъде около + 25%. Този силен растеж е свързан с увеличаването на доходите от селскостопанска продукция във Франция и възстановяването на инвестициите във френски стопанства след няколко години на пасивни разходи за селскостопанско оборудване. През второто полугодие се очаква забавяне на растежа. Очаква се регистрациите на трактори да нараснат приблизително с + 25% през годината като цяло.

В Италия регистрациите показват ръст от 6,5% (10,024 единици годишно производство през юни 2019 г.), което е положителен знак, въпреки че през последните години пазарът показва съществено намаляване в полза на употребявани трактори и комбайни. През 2018 г. продажбите на употребявани трактори са над два пъти повече от новите (37 807, със 7,4% ръст в сравнение с предходната година). За първите 5 месеца на 2019 г. в Италия са продадени 19 590 употребявани трактора, което е увеличение с 5,9% в сравнение със същия период на 2018 г. Тенденцията е тревожна, тъй като тази цифра вече надхвърля с над хиляда машини общата регистрация на нови трактори за цялата 2018 година.

В Обединеното кралство пазарът е силно повлиян от продължаващия процес на Brexit. Това доведе до известна нестабилност, тъй като фермерите реагират на предстоящата несигурност, въпреки че доходите на стопанствата остават доста силни. Въпреки че доставките на машини започнаха годината доста добре, поръчките започнаха да се забавят и втората половина на годината изглежда по-трудна, поне докато не стане по-ясно как и кога Великобритания ще напусне ЕС. Нестабилността заради Brexit се отразява в регистрациите на селскостопански трактори, които през първото тримесечие са намалели, рязко през април, но след това през май и юни. Като цяло регистрациите на трактори спаднаха с 4% през първата половина на годината.

В Испания броят на регистрациите на трактори се увеличава изненадващо до юли, като добавя месечни увеличения, което доведе до общо отклонение от + 19,5% (18,2% за стандарт; 16,5% за NTT, 51,1% за обхождащи и + 60,4% за ATV и UTV). Но въпреки това, не се очаква подобно увеличение да продължи през цялата година, тъй като външните фактори, които задвижват търсенето на трактори, не се държат положително и вносът спадна през юни, така че кумулативната сума се промени от + 11% през май до + 3% през юни. Пазарите втора употребанарастват за стандартните трактори (+ 2,9%). На база свиването през следващите месеци, годишната промяна ще бъде около + 10%.

В Белгия общото количество регистрации на трактори намалява с 3% . Тук има две различни тенденции, главно 5% увеличение на регистрацията на трактори <50 к.с. и 7% намаление на регистрациите на трактори> 50 к.с. Пазарът <50 к.с. се увеличава през последните години, защото целевата група (градинари, общини, фермери, занимаващи се с хоби ...) расте и все по-често използва тези трактори. Еволюциите на пазара> 50 к.с. трябва да се съпоставят със следните фактори: от една страна, умерен ентусиазъм сред обработваемите фермери поради прогнозата за цените, а от друга, разполагаемите доходи на млекопроизводителите трябва да намалят поради сушата , Като цяло регистрациите на трактори за 2019 г. се очаква да бъдат стабилни.

В Турция, след като през 2017 г. беше постигнат общ рекорд на продажбите, пазарът на трактори започна рязко да намалява през втората половина на 2018 г. и все повече продължава да спада през първата половина на 2019 г. След затварянето на 2017 г. със 72.909 бройки, вътрешния продажбите възлизат на 48 356 броя през 2018 г. Според текущите временни доклади пазарът е намалял с 62% през първите 5 месеца на 2019 г. в сравнение със същия период на предходната година, а спадът се очаква да продължи през цялата година. Основни причини са спадът в турската икономика, който започна през втората половина на 2018 г., забележителното покачване на лихвите и нивата на валутата и значително увеличение на цените на суровините, които не могат да бъдат толерирани от цените на продуктите.

Барометърът CEMA потвърждава отрицателната тенденция

Както бе посочено от септемврийския барометър CEMA, общият индекс на бизнес климата на индустрията на селскостопански машини в Европа вече за трети път подред е в отрицателен диапазон, като настоящите и бъдещите бизнес очаквания се оценяват като отрицателни.

Очакваното забавяне на входящите поръчки също се потвърждава, тъй като 44% от компаниите сега предвиждат приемането на поръчките им да намалее в рамките на следващите 6 месеца (в сравнение с 33% през миналия месец).

Франция остава единственото положително изключение, където по-голямата част от анкетираните очакват увеличаване на оборота за следващите 6 месеца в сравнение с миналата година, докато Швейцария, Италия и Испания вече се присъединиха към отрицателните индекси. Анкетираните също отразяват текущите разработки на процеса на Brexit със значителен спад на очакванията за Обединеното кралство.

© 2019 АГРОСАЛОН.БГ

Позоваването на източник "Агросалон.БГ" с активен линк е задължително!


 

  нови трактори
  14.06.2019 г.
  1740
  В цяла Европа се отчита спад на продажбата на нови трактори
  Обработените вече данни за предходната година сочат спад в продажбите на нови трактори в Европа, Китай и Турция и растеж в САЩ и Индия. Информацията е базирана на данни, представени наскоро от FederUnacoma...
  Виж повече
  трактори - цени
  10.06.2019 г.
  9911
  Ще скочат ли цените на тракторите заради търговската война между САЩ и Китай?
  Ще скочат ли цените на тракторите заради търговската война между САЩ и Китай? Това е съвсем логичен въпрос, предвид отчитаните рекордни спадове в продажбата на нови трактори, както в САЩ, така и в цяла...
  Виж повече