Меню

Заразени кози с румънски ушни марки изхвърли морето край Дуранкулак

31.07.2019 г.
2297
Заразени кози с румънски ушни марки изхвърли морето край Дуранкулак. Сигналът за това е подаден от граждани на тел.112 вчера следобед. Предполага се, че козите са умрели от бруцелоза и са изхвърлени от румънски стопани или власти в акваторията на Черно море.

От Община Шабла обясниха, че опасност от зараза няма и че не могат да намерят труповете на козите. „Ако изплува някой труп, ако бъде открит, съответно мястото ще бъде обеззаразено и трупът ще бъде загробен. В сряда направихме обход на плажната ивица от къмпинг „Космос” на юг.

Обходът беше дълъг, тъй като сигналите бяха за намерен труп на коза, но ние не открихме труп на коза. Ако бъде подаден сигнал отново, ще направим пак обход. Вероятно морето си я е взело обратно или през нощта е изяден от хищници”, обясни Галя Камберова – еколог на Община Шабла.

Д-р Мария Ноева от Областната дирекция по безопасност на храните в Шабла обясни, че в момента в общината тече пробовзимане за броцелоза по дребните преживни животни.

По думите й, няма как българските служби да се свържат с румънските ветеринарни служби, независимо, че българските имат идентификационния номер на намерените кози.

  АЧС - далавери - внос - агро политика
  29.07.2019 г.
  53457
  Кой ще се облажи от заразата с АЧС в България и Румъния?
  Макар Африканската чума по свинете (АЧС) да си има своята история на произход, все повече се заговаря за това, че вирусът е разпространен умишлено в България и Румъния с цел елиминирането на двете страни...
  Виж повече