Търсене

Заради спора с търговските вериги, е поискана оставката на заместник министър Чавдар Маринов

13.04.2020 г.
8285
Министър Десислава Танева е поискала в петък оставката на заместник министър Чавдар Маринов. На този етап той не я е подал и е получил широка подкрепа от бранша (от който беше предложен за заместник министър миналата година - бел.ред.) Все още няма прекратяване на трудовото си взаимоотношение. Това съобщи самият Маринов в интервю за бТВ. Дали ще подаде оставка, "ще решим след консултации с бранша", допълни още зам.-министърът.

От разговора става ясно, че исканата оставка е във връзка с разминаване на мненията по отношение на регулацията, свързана с големите търговски вериги. В петък министърът се е обадила на Маринов, за да участва в тв интервю по темата с търговските вериги, но Маринов отговорил, че “участието му няма общо с темите и мерките, които трябва да следваме”. Освен това Маринов заявява, че министър Танева “винаги е изразявала становището, че аз съм сложен от бранша и тя е против това”.

За спора с големите търговски вериги и примера на Румъния

"Проблем с веригите има от години и той е огромен, казава Маринив. Аз съм първият, който още с встъпването си в мандат направих среща с веригите, заради множество сигнали от земеделски производители за проблем с пазарите. Но всичко това трябва да се случи със съответните законови мерки и подзаконови нормативни актове.

Направихме среща с икономическия министър г-н Караниколов. Той се консултира с румънския си колега. Те били тръгнали по подобен път, но били “ударени през ръцете” от Европейската комисия. В последствие са въвели  закон, разписани са наредби, които трябва да се спазват, за да се достигне до консенсус с реализацията на местната продукция в хипермаркетите". 

Според Чавдар Маринов има законови мерки да бъдат задължени търговските вериги да предлагат 50% българска продукция, но те трябва да бъдат следвани точно и ясно, по примера на Румъния.

По думите на Маринов, самият министър на икономиката е заявил на среща в петък, че така подготвено постановлението от Министерство на земеделието за задължаване на веригите няма да постигне абсолютно нищо. 

"Веригите искат да има количество, качество, партидност, опаковка, регулярни доставки, предвидимост. Всичко това е роля на организациите на производители, на които “буквално им отрязаха краката”. В цяла Европа работи с подобни структури - кооперативи, организации на производителите. Няма как земеделецът сам - с 2-3 декара да прави доставки на големите вериги", коментира Маринов.

Проблем с веригите за земеделците действително има - като това, че веригите притискат стопаните с прекалено високи и непосилни изисквания. Има проблеми с амбалажа, такси за промоции - всичко това трябва да бъде изчистено, с преговори и нормативна база. 

Според Чавдар Маринов на първо място държавата трябва да покаже социална ангажираност в създалата се ситуация. “Веднага във всички болници, училища, социални патронажи, в държавните администрации… да започне да се консумира българска чиста храна. Това трябваше да направи Държавата и да каже на веригите: Вижте какво направихме ние, искаме и от вас да го направите в условията на кризата.

Първи положителен доклад за биосектора

Чавдар Маринов категорично отрече причина за исканата оставка да са проблеми в биологичното производство. “Преведени са 3 одитни мисии на ЕК в България, които са катастрофални. В следствие на тези одити, бяха спрени парите за биологично земеделие. В момента, от 10 дни имаме първият положителен одитен доклад, който гарантира 40 млн. евро на биопроизводителите”. По думите на Маринов в доклада се говори за “ изключителен напредък, макар и отскоро. Вървите в правилната посока, системите функционират”.

Село припомня, че Чавдар Маринов беше назначен за зам.-министър преди година след протестите на биопроизводителите, овощарите, градинарите. Тогавашният министър Румен Порожанов предложи на бранша да посочат свой представител за зам.министър и именно Чавдар Маринов бе предложен тогава. Встъпването му в длъжност обаче стана, когато начело на Земеделското министерство вече беше министър Десислава Танева. 


София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG 

 • организации на производители
  17.09.2019 г.
  9093
  Чавдар Маринов: Ако стопаните не са обединени, не могат да преговарят за добра цена!
  "Когато земеделските стопани не са обединени, нито имат възможност да преговарят за добра цена, нито имат наличните количества, така че сами да управляват пазара”, заяви заместник-министърът на земеделието,...
  Виж повече