Меню

Заради проблеми с пасища фермери ще блокират Подбалканския път край Калофер

03.06.2024 г.
429
Животновъди от Калоферско и Карловско планират да блокират Подбалканския път през следващата седмица поради проблеми с достъпа до пасищата. Според фермерите блокадите ще започнат на 4 юни и ще продължат ежедневно по един час. Освен това, животновъдите ще вдигнат палатков лагер, като целта е да привлекат внимание към проблема и да запазят бъдещето на региона.

Тодор Диклиев, животновъд от Калофер, обясни, че през последните 25 години животновъдите систематично са ограничавани да извеждат животните си на паша в Балкана поради различни законови и извънзаконови мерки за опазване на природата. Въпреки че са писали до различни институции, включително Министерството на околната среда и водите, отговори не са получавали. Животновъдите са завели и дело, което вече пет години се разглежда на първа инстанция в Карлово.

„Почти в средата на годината нямаме позволителни за пасища. Правят ни актове където ни срещнат и когато ни срещнат“, каза Диклиев. Той настоява, че животновъдите искат да пашуват тази година по същия начин, както през миналата година.

Диклиев възрази срещу аргументите за опазване на биоразнообразието, с които се ограничава пашуването. Той предложи да се направи истински мониторинг, защото според него окомерният метод, използван досега, е недостатъчен. „Имаме доклад от 2013 г., който доказва, че едно от тревните местообитания, най-често срещаното пасище, е намалено с 50% вследствие на слабо изпасване. Те твърдят, че всичко е преизпасано и ерозирано вследствие на пашата“, сподели той и призова за сериозен подход и детайлен мониторинг пасище по пасище.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете