Търсене

Заради огнище на Птичи грип (H5N1) забраняват търговията и превоза на птици в Пловдивско

05.06.2020 г.
9080
Около 72 000 кокошки от птицеферма край Асеновград  ще бъдат принудително умъртвени заради откритото в обекта огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците. Това се реши на спешна среща на Общинската епизоотична комисия в Асеновград. Зоната, в която са пребивавали птиците, ще бъде механично почистена и многократно дезинфекцирана.  

Ще бъдат дезинфекцирани и помещенията,  оборудването и транспортните средства, както и дворовете и улиците в и около птицевъдния обект. Собствениците на животните ще бъдат обезщетени, съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

По време на заседанието се взе решение за случая да бъдат уведомени и да предприемат съответните мерки всички кметове на населени места в общината. Те следва да информират собствениците на птицеферми, ферми за патици и други видове птици. Със заповед на кмета на община Асеновград доктор Христо Грудев ще бъде забранена търговията с живи птици, птиче месо, яйца и други пилешки продукти на територията на животинския и общинските пазари.

Определена е 3-километрова предпазна зона около животновъдния обект, в който е открито огнището. В нея влизат Асеновград и село Боянци, както и село Моминско. В 10-километровата наблюдаваната зона влизат Крумово и Ягодово, Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево, Куклен, Руен, Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава, Лясково. В тези 2 зони е търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца и  птиче месо ще се извършва при стриктно спазване на мерки за контрол.