Меню

Заради липса на Селска полиция - рекорд на престъпността в селата

10.09.2019 г.
13861
Заради липсата на специализирана селска полиция в селата, каквато има в редица европейски държави, дори в съседна Румъния, през пролетта и лятото на 2019 се регистрира рекорден брой на престъпленията и пътните инциденти в селата.

Информацията е на Асоциация на българските села, по данни подадени от кметове на села и местно население в близо 1200 села. Основните проблеми в сферата на сигурността са свързани с увеличен брой на кражбите на земеделска продукция, суровини, трактори и агротехника, както и на битовите престъпления. Има завишение и на пътните инциденти в селата, за съжаление с много жертви. Всичко това може да бъде потвърдено и от официалната статистика, ако не бъдат умишлено укрити или манипулирани статистически данни.

Една от основните задачи на специализирана селска полиция, би била превенцията на престъпността в селата и създаването на схема за събиране на местно ниво на база данни и профили на криминогенния контингент, паралелно с осъществяване на мониторинг и статистика чрез видео наблюдение и камери с регистратори в бази данни на регистрационни номера.

Припомняме, че от Асоциация на българските села проведоха национална кампания в продължение на 3 години, която целеше инициирането на създаване на специализирана селска полиция, която да подобри средата на сигурност в селата, да опази земеделската реколта и продукция и да намали битовата престъпност и пътните инциденти. Към момента липсва политическа отговорност за подобен род инициатива. Защо?

Причините:
 • централната и местната власт си разменят сфери на влияние чрез финансиране на т.нар. "общински полиции", които доказано са напълно неефективни
 • на много места общините не са готови за публично частни партньорства с работещи частни охранителни фирми в концепцията за специализирана "селска полиция",  в случай, че не е изцяло държавна
 • замразени промени в закона за опазване на реколтата
 • липса на стратегически подход за устойчиво развитие на регионите

„Във всичките 33 региона, в които проведохме срещи, имаме подкрепа за създаването на селска полиция както от земеделците, така и от кметовете на села. Темата е много сложна. Затова ще поканим представители от Румъния, където от години функционира селска полиция, да споделят своя опит - как се финансира и как функционира", каза Борислав Борисов, председател на Асоциация на българските села (АБС).

По думите му след проучвания са установили, че тази полиция може да бъде под формата на публично-частно партньорство, което е най-евтиният вариант за бюджета на държавата. По този начин могат да се използват охранителните структури по села.

„Не изключваме и възможността да бъде изцяло държавна структура или изцяло частна. Едно е сигурно селска полиция трябва да има. Тя би гарантирала както реколтата на фермерите, така и имуществото на хората, които са в селата, както и ще спомогне за намаляването на пътните инциденти по пътищата в селата. Над 65% от тежките катастрофи стават край селата", добави Борислав Борисов.

Колко би струвало създаването на специализирана и работеща Селска полиция?
В селата и селските райони живее 55% от населението на България.В селата и селските райони годишно се акумулира около 10 млрд. лева Брутен вътрешен продукт (БВП).От тези 10 млрд лева около 7,5 - 8 млрд. лева са от селското стопанство, а останалите са от неземеделски дейности, включително и от туризъм. И вече на база тези значителни суми, които влизат в икономиката от различни дейности в селските райони, да се вземе под внимание сумата, която трябва да се инвестира в осигуряване на добра среда на сигурност. Минимумът, долната бариера е 32 милиона лева годишно за охрана на около 2000 села в България, което включва заплати на нови служители, осигуровки, обучение, както и закупуването на специализирани автомобили и тяхното и тяхното оборудване.

В България има общо 5 047 села, от тях 700-750 са силно обезлюдени и на практика за тях няма нужда от постоянна охрана, но около 2000 са "живите" села в България, където пък през последните години има много млади хора, които инвестират в земеделие, в услуги, в туризъм и те наистина трябва да получат една гаранция от държавата, че няма да имат проблеми по отношение на сигурността. Около тези 2000 села има още около 20% в междинно състояние, които също могат да бъдат обект на охрана, но пак казвам тези 32 милиона лева годишният минимум, който съотнесен към общия БВП на икономиката, са едва 0.027- 0.030%, а тези пари, съотнесени към БВП, който само селското стопанство генерира, са едва 0.03%.

Пример за новини в селата и размисъл за темата за сигурността:


 

  жътва на слънчоглед
  04.09.2019 г.
  2479
  Комбайн ожънал чужди ниви със слънчоглед в Добруджа. Селска полиция - няма!
  Липсата на специализирана селска полиция на територията на България, доведе до рекорден брой престъпления в селските региони това лято. Обикновена справка в бюлетина на областните дирекции на полицията или...
  Виж повече
  Първа реализация на предложени от АБС мерки за подобряване на сигурността в селата
  21.11.2018 г.
  2233
  Първа реализация на предложени от АБС мерки за подобряване на сигурността в селата
  На лице е първа реализация на някои от предложените от Асоциация на българските села (АБС) мерки за подобряване на сигурността в селата. На територията на област Сливен се реализира "пилотна"...
  Виж повече
  Асоциация на българските села отбелязва 12 години от създаването си
  14.11.2018 г.
  3994
  Асоциация на българските села отбелязва 12 години от създаването си
  Асоциация на българските села отбелязва днес 12 години от създаването си. През всички тези години успяхме да устоим на важните принципи, които заложихме при създаването на сдружението. Самото учредяване...
  Виж повече
  Борислав Борисов (АБС): Добрата среда на сигурност в селата привлича инвеститори и помага за нови работни места
  04.11.2018 г.
  2757
  Борислав Борисов (АБС): Добрата среда на сигурност в селата привлича инвеститори и помага за нови работни места
  Преди време АБС обяви, че подкрепя изцяло идеята за постоянна полицейска охрана в селата . Смятате ли, че тази амбициозна цел е на практика осъществима? Ние през последните 3 години като Асоциация на...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете