Меню

Заради контрабандата на домати, държавата дава приоритет на лука

Колко от плодовете и зеленчуците са вносни? Това е единствения критерии за ефективността на прилаганите политики заяви Красимир Кумчев - един от най-големитебългарски производители на ябълки.


Какво сочи наскоро публикувания анализ на земеделското министерство за производството на плодове и зеленчуци и тяхната подкрепа чрез обвързаното подпомагане? 
Изнесените цифри за тенденциите в двата сектора трябва да се разкодират. Както става с показателите в една кръвна картина. Те трябва да се разчетат, да се намери връзката между тях. На този етап няма икономически мотив за промяна на досега съществуващите схеми. За обвързаната подкрепа е генералния извод в представения доклад, анализ. Това звучи странно, защото тези плащания периодично и нескончаемо раждат недоволство, даже скандали. Най-вече за размера на получаваните средства  и още повече за появата на т.н. чертожници - хитряги, които се възползват от недомислия в схемите или занижен контрол.

За цифрите в доклада прозират доста въпроси.
Какво означава ето това сравнение на нетния приход на декар от следните култури - картофите 554 лв от декар срещу 461 лв за патладжана, лука 684 лв срещу 648 за доматите. Това значи ли схемите за лука и картофите, любимите култури за чертожниците са нещо сбъркани? Да погледнем в рентабилността. При краставиците - близо 214%, чесъна 270%, лука към 134%

Не са ли доматите почти изцяло внос, ама са двойно по-малко заявените площи, отколкото за лук. Впрочем, като се заговори за приоритети, този критерии го няма в обвързаното подпомагане на  секторите. Сега вече назря момента да се погнат и чертожниците - пасища, ливади, че и ниви очертавали за домати, без да им мигне окото.

Овощни градини с изсъхнали дървета, също се субсидирали.
Заканиха се от земеделското министерство - не 5%, а 20 от заявените площи ще се проверяват на място. Ще се правили проверки на земеделци, които от една култура скачат на друга по-рентабилна. Че това забранено ли е? На място ще се оглеждат овощните градини - изсъхнали ли са дърветата, дават ли вече плодове. Добри мерки, не може да се отрече.

Предстои да се защити пред Европейската комисия искането ни - схемата за обвързана подкрепа да остане в следващия програмен период и даже с повече пари. Да, полезна е такава помощ за секторите, наричани чувствителни, ако се разпределя с мозък. Иначе и следващия доклад, като последния, ще отчете задълбочаващата се тенденция - 84% внос на зеленчуци, 82% на плодове. За какви политики говорим? 

 

  цена кайсии
  16.07.2019 г.
  2087
  Овощари с кайсии търпят тежки загуби заради внос от Гърция (ВИДЕО)
  Производители на кайсии от региона на Силистра търпят загуби заради вноса на плодове от Гърция и ниските изкупни цени на продукцията им. Въпреки това, стопаните отчитат добра реколта. На места обаче тя е...
  Виж повече
  износ замразени плодове
  27.05.2019 г.
  3929
  Кои са най-перспективните агро стоки и храни за търговия на едро в България?
  Кои са най-перспективните агро стоки и храни за търговия на едро в България? Това е въпрос, на който всеки динамично развиващ се търговец или инвеститор търси отговор в контекста на дългосрочните възможности...
  Виж повече