Търсене

Започва самолетно заснемане за нова ортофотокарта на страната

20.05.2020 г.
8857
Министерството на земеделието подписа нов договор за обновяване на цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на страната. То ще се извърши  чрез самолетно заснемане за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП). Фирмата изпълнител е „ЕВРО ГЕО СЕНС 2019“ ДЗЗД.

Според договора заснемането на цялата страна ще се извърши до 2022 г - като всяка година се заснема по около ⅓ от територията.

От Министерството съобщиха, че самолетното заснемане ще започне през месец юли и ще обхване изцяло или частично областите Кюстендил, Перник, София град, София област, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Заснемането ще се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената цифрова ортофотокарта.

В резултат на дешифрацията (разчитане) на новата ЦОФК, както и чрез отразяване на резултатите от теренни проверки, проведени през годината (които се предвижда да стартират през месец август), ще бъде определен обхватът на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2020 г.

© 2020 Село - Selo.BG