Меню

Започват разкопки на тракийско светилище в Априлци. Местните искат свой музей за находките

06.12.2023 г.
1092
* на снимката - изгрев над връх Острец, Априлци

Община Априлци обяви дарителска кампания за събиране на експонати за бъдещ музей на местните история, традиции, бит и култура, съобщи  кметът Тихомир Кукенски.

Той приканва жителите на общината и всеки, свързан с Априлци, да се включи в инициативата, като дари за бъдещия музей исторически артефакти, автентични оръдия на труда, снимки, документи, дрехи и предмети от бита. „Така ще съхраним жива историята на нашия край и на цялата община за бъдещите ни поколения“, посочи Кукенски.
Априлци има музейна сбирка за Априлското въстание и идеята е тя да бъде преобразувана в музей.

Предвиждат се разкопки на тракийско светилище от 4-5 век пр. н. е. и римска крепост, които се намират в кв. „Острец“. Всичко, което намерим по време на разкопките, ако нямаме общински музей, ще трябва да го предоставим на Регионалния исторически музей в Ловеч или на Националния исторически музей“, обяснява кметът. Затова е необходимо да се създаде музей, а първата стъпка е събирането на определен брой експонати и обособяването им в различни сбирки. Те ще бъдат приемани в Информационния център на Общината, след което ще бъдат подредени в секретна стая. Предоставянето на експоната ще се осъществи чрез свидетелство за дарение, както и информационна табела, която ще съдържа информация за дарителя и кратко описание за експоната.

„Нека заедно да съживим историята на община Априлци и да се спомним за нашите предци, които с много усилия и любов са съградили родните ни села от материалното до културното и историческото наследство, което са ни оставили. Нашият принос в събитията в Априлското въстание не е по-малък от този на Южна България, а музей нямаме“, призовава кметът Тихомир Кукенски.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете