Меню

Загубите в заразения с АЧС комплекс на Бони Холдинг са за над 10 млн.лв.

04.01.2020 г.
8640
Нова вълна от Африканска чума по свинете (АЧС) се заформя в страната. Потвърдената зараза в един от големите индустриални свинекомлекси - този на Бони Холдинг в шуменското село Никола Козлево е потвърждение, че заразата сега е вкарана през вносни фуражи.

Драконовските мерки за сигурност срещу допускането на АЧС на територията на свинекомплекса са потвърдени както от управителите на предприятието, така и от проверяващите контролни органи. Въпреки това заразата е налице. 

Спекулациите, че АЧС е пренесена чрез заразени мишки, дошли от съседната гора са повече от несъстоятелни.

Налице е продължение на активно мероприятие от чужбина, което цели преструктуриране на сектора и пазара на свинско месо и елиминирането на България като играч в този бизнес. Освен това, след смъртта на основателя на най-голямата компания за преработка и търговия със свинско месо - Борислав Николов, атаките са още по-силни и "под кръста". Ситуацията се очертава като истинско изпитание за новите мениджъри на холдинга.

АЧС вече унищожи почти напълно рядката българска порода Източнобалканска свиня, премахнати бяха над 70% от домашно отглежданите прасета, а цената на свинското скочи с 50% за последните 6 месеца.