ПОДКРЕПЯМ Selo.BG!
Selo.BG е алтернативна медия за развитие на селата. Подкрепете нашите каузи и дейност!
За правилно протичане на процесите на ферментация е необходима оптимална влажност на сенажа. От една страна, високата влажност влияе негативно на ферментационните процеси и води до големи загуби на ценни хранителни вещества в изтичащите сокове. От друга страна, прекаленото наличие на сухо вещество затруднява утъпкването и “изгонването” на кислорода от зелената маса.
"Правилното" съдържание на сухо вещество в тревния сенаж зависи от вида на силажиране (който влияе на начина и нивото на уплътняване, което може да се постигне). Препоръчителните нива на сухо вещество в зелените фуражи при силажиране са:
• 30 до 40% за силажни ями и купи;
• 40 до 50% за опаковани кръгли бали.
След окосяване на зелената маса, за да получим оптимални нива на сухото вещество, е необходимо тя да престои от 12 до 48 часа, в зависимост от...
Прочетете цялата новина в АгроКлуб - Агро новини, видео и коментари