Меню

Жътва 2022 ще бъде официално открита утре в ямболското село Търнава

15.06.2022 г.
1443
Утре 16-ти юни ямболското село Търнава ще  открие жътвената кампания с тържествен ритуал по зажънването.

Организаторите на събитието читалище „Зора“, община Тунджа и местна земеделска фирма ще спазят традицията и за десети път организират конкурс за детска рисунка на тема „Жътва“ за деца от 4 до 18 години и кулинарен конкурс за обредни хлябове за читалищата и пенсионерските клубове в региона.

Самодейците от читалище "Просвета" в село Чарган за пореден път ще пресъздадат ритуала по зажънването, който се е спазвал от векове, като пресъздават всички персонажи атрибути на жътвата - нивата със златните класове, главния жътвар, бебето и невестата и другите жътвари. Основна роля играе чорбаджията, който кани работниците на нивата си да приберат урожая.  При навлизането в златното поле, те запяват жътварски песни. За всечи човек и за всяко действие имат своя песен. "Първият ожънат сноп го даряват на стопанина, който го откупува  и с желязна пара за здраве на всички, и с голяма пара - да е богата реколтата, да е голям добивът.  След това правят няколко от първите ръкойки на букети, с които даряват жените във фамилията на чорбаджията", разказва Диана Иванова, старши експерт в отдел "Хуманитарни дейности" в община Тунджа.

 Рисунките от конкурса на децата, които са в три възрастови групи ще бъдат подредени в изложба и местните зърнопроизводители и колегите им от страната откупуват рисунките. Средствата от продажбата на детските творби, даряват във Фонда за подпомагане на лечението на болни или за еднократно стимулиране на талантливи деца, който община Тунджа поддържа с Благотворителен коледен бал всяка година, допълни Диана Иванова.

  Традиционен е и конкурсът за обредни хлябове и жътварските трапези, които правят пенсинолерските клубове и читалищата в региона  

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете