Търсене

Жътва 2020: Над 80% от фермерите отчитат слаби добиви, a ЕК очаква отлична реколта в България!

02.07.2020 г.
23861
© Село | на снимката: жътва 2020 - Зърнопроизводители прибират реколта от блок с пшеница, близо до Разград ; Юли 2020

време за четене: 2 минути

Жътва 2020 върви в пълен ход в цяла България. Реколтата обаче не е добра, сочат първите реални данни. Село се допита до земеделци от цяла България за това какви са добивите от жътва 2020, предвид на тежките проблеми със сушата през зимата и пролетта и последните проливни и продължителни валежи на места (вкл.с градушка), точно седмица преди началото на жътвата.

Най-лошо е положението в Добруджа и части на Русенско. Масовите добиви са с около 40-70% по-ниски от обичайните, а в някои земеделски блокове загубите поради метеорологичните анoмалии са над 80%.

Най-слабо засегната е реколтата в полупланиските райони, където сушата не бе толкова изострена, но там земеделците отчитат проблеми с големите дъждове, коит опаднаха и се наблюдава почерняване на площите заради голямата влага.

Средните добиви пшеница се движат около 400-430 кг. / дка. Рекордно ниски добиви в диапазона от около 70-180 кг./дка отчитат зърнопроизводители в Добруджа. Изключенията са малко и там добивите са около 300 кг./дка.

В региона на Бургас земеделците жънат средно между 320 и 400 кг./дка пшеница. По-ниски добиви отчитат и в землищата на Сливен и Нова Загора - от 150 до 270 кг./дка.

С по-високи добиви от жътва 2020 могат да се похвалят зърнопроизводители, които са заложили на разпределение на риска при семената и не са торили прекомерно, което доведе до най-сериозните проблеми със сушата в ранната пролет. Такива землища има в регионите на Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново. Там жътвата в момента върви на нива 600-750 кг./дка. На места в Югоизточна България в пограничните райони жънат рекордно ниските 40-70 кг./дка.! В региона на Айтос и Карнобат средния добив е между едва 90 и 150 кг./дка!

Общо за цяла България, напълно пропадналите поради сушата или проливните дъждове с градушки площи с есенници са в размер на около 5.5-7% от всички засети площи.

Абсурдна позиция на Европейската комисия, на фона на слабата реколта в България
Според доклад за очакваната зърнена реколта, ЕК поставя пред България "блестящи" прогнозни данни, увеличавайки обемите с 0.8 млн. тона спрямо предходната година. Защо се прави тази очевидна манипулация? Навярно за да се отклонят извънредни субсидии за подпомагане на сектор зърнопроизводство в условията на пандемията от COVID 19, ако България се постави в графа с "отлична реколта".

Според доклада на ЕК, в България този сезон, жътва 2020 върви при средно 515 кг.дка., а очакванията за реколтата от царевица са повече от оптимистични - те поставят България във върха на класацията по добиви в цяла Европа - посочвайки очаквана реколта от 4.2Ммт при среден добив от 733 кг./дка.

Очаквайте още теми и интервюта свързани с реколта и жътва 2020.

© 2020 Село