Търсене

Жътва 2020: Добиви на пшеница, ечемик и рапица по региони

10.07.2020 г.
15435
Жътвената кампания по прибиране на пшеницата, ечемика и рапицата в страната напредва с бързи темпове заради благоприятните метеорологични условия. Сушата през цялата стопанска година обаче, оказва своето негативно влияние върху добивите от зърно в цялата страна. Село събра актуална информация за хода на жътвата, добивите и качеството на зърното по региони. 

Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите съобщи, че по справка на Областна дирекция Земеделие, средните добиви за Добруджа към момента са 154 кг/декар при ожънати над 70 %. Тази седмица или в началото на следващата жътвата ще приключи, но средният добив няма да се промени съществено. 

“Имайки предвид, че обикновено сме със среден добив около 500 кг/дка, резултатите тази година са много надолу. Но за нас тези добиви не са изненада. Очакваме ги. По отношение на качеството, картината е много шарена - в Силистренско зърнопроизводители жънат с 60 хектолитър, при нас има 72, 78, 80 хектолитър. Зависи кой кога е ожънал. При нас имаше много силни дъждове, на места паднаха по 100 литра и на практика това доста намали хектолитъра на пшеницата”, обясни Жекова.

Очакванията на Радостина Жекова са, че хлебната пшеница най-вероятно ще се търгува 350 - 360 лв./тон, което на фона на 150 кг. “не е обнадеждаващ приход на декар”. 

Добруджа тази година тотално се отдръпна от рапицата предвид неблагоприятните предходни 2 години, сподели Жекова.

Румяна Ангелова от Врачанския съюз на зърнопроизводителите. “При нас в Бяла Слатина жътвата свърши още миналата седмица заради сушата. Всичко изгоря. Средният добив е 400 - 450 кг/декар при пшеницата и при ечемика. Качеството на зърното е много добро.” За сравнение, миналата година средните добиви са били около 800 кг/декар. “Редукцията е сериозна, а има колеги, които няма да достигнат и 350 кг/дка”, посочи Ангелова. В момента се жъне около Враца, където заради Балкана, се очаква ситуацията да е малко по-добра.

Рапица в региона не се жъне, защото площите са разорани заради сушата, каза Румяна Ангелова.
 
За област Велико Търново средният добив е около 400 - 500 кг./декар, съобщи Румен Тодоранов от регионалния фермерски съюз Павликени, който отглежда 9 500 дка зърно в общините Горна Оряховица и Велико Търново. 
“В моето стопанство имам добиви от 200 кг пшеница, но колеги жънат 700 кг. от декар. Средният добив на пшеница тази година е по-нисък със 120-130 кг./дка. При ечемика картината също е шарена, като добивите са от 500 кг/декар до 800 кг/дка. По отношение на рапицата в региона, няма добиви над 200 кг от декар. Жътвата на есенниците е към своя край”, съобщи Румен Тодоранов. 

Над 90% от пшеницата в региона на Карнобат, Камено, Сунгурларе и Бургас вече е ожъната. Средният добив ще е не повече от 150 кг./декар. Много от колегите са под този добив, каза Илия Проданов, който е зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. “В нашия регион има добиви само с Странджа, но там площите са малко и няма да могат да компенсират ниският среден добив за областта. Защото големите площи около град Камено, Карнобат, Айтос и нагоре към Руен, добивите са трагични. Колега от Руен, който има 3000 дка пшеница, успя да прибере само 70 тона, които ще използва за семе”, разказа Проданов. 

При ечемика ситуацията е малко по-добра, тъй като той е по-устойчив на суша. Средният добив е около 250 кг/декар. 
В момента в региона се жъне рапица. Средният добив е приблизително същият като при пшеницата, но заради по-високата цена, приходът ще е малко по-голям. 

Стоян Александров от Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол, че добивите от есенни култури в областта са много различни - от 40 - 50 кг до 450-500 кг/декар. Все още е рано да се обобщят средните добиви, но надеждите на стопаните са да стигнат добив поне от 350 кг/декар за областта. “В землището, където в момента работя, имам 256 кг среден добив на пшеница. От землище с твърда пшеница имам 85 кг/декар. В трето землище прибирам малко над 400 кг/декар. Там, където валя през пролетта положението е по-добре”, посочи Александров. По отношение на качеството, прибраното зърно към момента е с много добри показатели, с хлебопекарни качества. 

При рапицата, която се жъне в момента, средният добив е 200 - 250 кг/декар, в зависимост от това къде е валяло. “Там, където е валяло, има добиви около 400 кг.”, посочи Александров.

Според данните от последния оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите към 02 юли 2020 г. са добити 1 710,6 хил. тона пшеница и 459,1 хил. тона ечемик. Вследствие на ускорения темп на реколтиране на  площите през последната седмица, количествата надхвърлят съответно с 6,9% и 3,8% отчетените по същото време на 2019 г. Засега производството на маслодайна рапица е с близо 58% под миналогодишното, при съществено по-малък размер на реколтираните площи до момента и по-нисък среден добив. 
© 2020 Село - Selo.BG

 • Жътва 2020
  02.07.2020 г.
  23921
  Жътва 2020: Над 80% от фермерите отчитат слаби добиви, a ЕК очаква отлична реколта в България!
  © Село | на снимката: жътва 2020 - Зърнопроизводители прибират реколта от блок с пшеница, близо до Разград ; Юли 2020 време за четене: 2 минути Жътва 2020 върви в пълен ход в цяла България....
  Виж повече