Меню

Жътва на ориз 2021: Най-добрият сред комбайните - Rostselmash Torum 770 (ВИДЕО)

Един нов руски „богатир“ нагази оризищата у нас. Доказал се в жътвата на традиционните култури, комбайнът Торум вече работи успешно и в оризовите ниви.

Техническите специалисти на Оптиком ООД подготвиха зърнокомбайн ROSTSELMASH TORUM 770 със задвижване 4х4 за жътва на ориз и го презентираха на оризовите клетки край село Боздуганово близо до Стара Загора. Освен традиционно тежките условия свързани с преовлажнената почва, допълнително изпитание беше и силно полегналия посев. Заради спонтанното решение за тестване, нямаше готовност за прецизно отчитане на различни показатели. Независимо от това бе отчетен добив от приблизително 1000 кг от декар. При този добив разхода на гориво бе около 2,5 л/дка с работещ сламонадробител.Оптиком ООД има сериозен опит в продажбите и сервизирането на сломотръсни комбайни за ориз и са категорични, че ROSTSELMASH TORUM 770 се различава значително, от това, което в момента се предлага на пазара, по отношение прибирането на реколтата от ориз. Това, което ги отличава от сламотръсните комбайни, е технологията.  Това са единствените аксиално-роторни комбайни с въртящ се контрабарабан. 

В началото на кампанията специалисти от Оптиком ООД, посетиха заедно с  оризопроизводители, южната ни саседка Турция, където имат сериозен опит в използването на т.н. оризарки.

Мнението на турските оризопроизводители и технически специалисти, е че в момента, комбайните ROSTSELMASH с моделите си TORUM са „хит“ в прибирането на ориз в тяхната страна. Според тях основните причини да се ориентират към комбайните ROSTSELMASH са:
 
 • Значително по-голяма производителност (близо 4 пъти), дължаща се на около 3 пъти по висока работна скорост и работа с хедер с по-голяма работна ширина – 7 метра;
 • По-висока чистота на оризовата арпа, независимо от високата работна скорост;
 • Незначително количество начупено зърно. 
 • Минимални загуби (в разговора турските оризопроизводители определяха загубите, като нулеви);
 • По-нисък разход на гориво на тон ожъната продукция;
 • Атрактивна цена, спрямо други аксиално-роторни комбайни'

Защо комбайнът TORUM 770 е толкова високопроизводителен? Как се постига прибиране на чисто  зърно без начупването му? Защо е успешен в тежката жътва на ориз? Какво го прави толкова хвален от операторите? Отговорите на тези и други въпроси са в грамотните, иновативни и перфектно изпълнени технически решения в съвременен и модерен завод.

Някои от по- съществените са:
 • Уникална вършачна система ARS. Контрабарабанът се върти в обратна посока на ротора и обработваната маса среща трите „контри“ в различни позиции. Няма „мъртва“ зона при 360° завъртане. Постепенно, равномерно и меко овършаване;'
 • Сборно-тръскаща дъска със специална форма. Перфектно транспортиране и сепариране на овършаната маса , следователно идеална подготовка за почистване;
 • Ефективна въздушно-ситова очистваща система. Двукаскадно предварително обдухване на масата, облекчава работата на ситата;
 • Просторна и луксозна кабина. Ергономичното разположение на всички управляващи органи за лесно управление и продължителна работа;
 • Верижна ходова система на предният мост. Веригите са с ширина 900 мм и осигурявят контактна площ от 3,24 м². Така се гарантира ниско специфично натоварване върху почвата, по-малко съпротивление от самопредвижване и съответно по-нисък разход на гориво. Комбайнът работи стабилно върху силно преовлажнени почви, лесно се контролира и добре се справя с полегнали посеви.
 • Заден задвижващ мост. На него са монтираните широки и високи гуми с които се подобрява самопридвижването и управлението на комбайна в кални условия. Освен това задната част на комбайнът се повдига и ситата „работят“ в по-подходяща позиция.

Дори само част от изброенити технически решения показват, че зърнокомбайнът ROSTSELMASH TORUM 770 е съвременна, високотехнологична и високопроизводителна машина. Решение за тежката жътва на ориз. Присъстващ на презентацията с право нарече комбайна страшилище за оризовите ниви.