Меню

Жътвата на царевица и слънчоглед приключва с 10% по-нисък среден добив

31.10.2019 г.
113875
Жътвата на царевица и слънчоглед приключва в цялата страна. Реколтата и при двете култури е с около 10% по-нисък среден добив спрямо миналата година. По данни на Земеделското министерство, към 24 октомври жътвата на царевицата за зърно е към своя край, а тази на маслодайния слънчоглед на практика е приключила. 

На този етап, продукцията от царевица е с 4,6% повече спрямо отчетената по същото време на миналата година, като по-големият размер реколтирани площи неутрализира понижението на средния добив. При слънчогледа се наблюдава малко по-ниско производство на годишна база заради намаление на добива от единица площ.През последната седмица пазарът на основните зърнени и маслодайни култури в страната остава спокоен. Изкупните цени на пшеницата, ечемика, слънчогледа и рапицата са с незначителните 0,3% – 0,6% по-високи на седмична база. По-съществено седмично увеличение е налице само при изкупната цена на царевицата – с 1,6%. 

Към момента пшеницата и ечемикът се търгуват в рамките на 9,7% - 13,5% по-евтино отколкото по същото време на миналата година. При царевицата е налице минимално понижение на цената на годишна база (с 0,4%), а единствено слънчогледът е поскъпнал – с 3%. 
© 2019 Агро Клуб - Selo.bg
 

  царевица реколта
  28.10.2019 г.
  114631
  По-високи добиви от царевица в Добруджа, в Ловешко с 30% по-ниски
  По-високи добиви от царевица отчитат в Добруджа и по-специално региона на Силистра, в сравнение с миналата година. Притесненията на земеделците обаче са свързани с продължаващата над 3 месеца суша,...
  Виж повече
  жътва слънчоглед 2019
  30.08.2019 г.
  8692
  Жътвата на слънчоглед върви с пълна сила в цяла България (добиви, цени, коментари)
  Жътвата на маслодаен слънчоглед е в разгара си в цялата страна. През тази година прибирането на реколтата започна по-рано и вече са ожънати 239,4 хил. тона, сочат оперативни данни на Земеделското...
  Виж повече