Търсене

Жътвата на слънчоглед започна масово и в Северна България. Какви са добивите?

18.08.2020 г.
12007
* на снимката: комбайн жъне слънчоглед, близо до Велико Търново. 18-и Август 2020

Жътвата на слънчоглед започна масово и в Северна България, след като през изминалата седмица комбайните влязоха да прибират реколтата от маслодаен слъчноглед първо в района на Хасково и Пловдив.

Ситуацията с реколтата е различа в зависимост от местоположението на земеделските блокове, но като цяло заради сушата зърнопроизводителите отчитат средно от 20 до 30% по-ниски добиви от декар в сравнение с предходната година, показва репортерска проверка на Село.

На повечето места слънчогледа се жъне по-рано от обичайното, като стопаните отчитат повече влага в семената. Средния добив е между 180 и 260 кг./дка. 

снимка от днес - 18-и Август 2020, на вход на приемник на комбайн, върнал се от жътва на слънчоглед, близо до Плевен. На снимката ясно се виждат сравнително зелените и влажни растителни остатъци:Най-слаба е реколтата от слънчоглед в региона на Сливен, Ямбол, Карнобат и Бургас, където сушата е най-тежка и продължителна. Там най-ниските добиви са в диапазона между 140 - 180 кг./дка. По-добри резултати отчитат земеделците в регионите, където паднаха валежи, а именно - части на обл.Велико Търново, Ловешко, Плевенско и Врачанско, където жътвата на слънчоглед върви средно около 210 кг./дка. В Пловдивско добивите тази година са слаби - в диапазона от 200 до 230 кг./дка.

Изкупната цена на слънчогледа от жътва 2020 тръгва от 520-540 лв./тон. На повечето места в България диапазонът за търговия на слънчоглед от новата реколта е на нива 540-570 лв./тон., в зависимост от сортовете и качествените показатели. Зърнопроизводители от централна северна България коментираха пред репортер на Село, че маслодайния слънчоглед няма да го продават на нива под 600 лв./тон, като според тях за тази година реалната пазарна цена съобразно международните цени и очакваните обеми от жътвата, следва да е около 620 лв./тон. Като цяло реколтата от слънчоглед не се очаква да бъде така компроментирана от сушата, както площите с пшеница и ечемик, където добивите тази година спаднаха драстично.

Днес пред репортер на Село, зърнопроизводители от Плевенско, споделиха, че бързат да приберат реколтата от слънчоглед, макар и на по-ниски нива и с повече влажност, за да могат да се подготвят навреме с почвообработката за есенната сеитба при евентуални валежи в началото на Септември.

© 2020 Село