Меню

Жътвата на слънчоглед върви с пълна сила в цяла България (добиви, цени, коментари)

30.08.2019 г.
8694
Жътвата на маслодаен слънчоглед е в разгара си в цялата страна. През тази година прибирането на реколтата започна по-рано и вече са ожънати 239,4 хил. тона, сочат оперативни данни на Земеделското министерство. На този етап добивите са по-ниски спрямо миналата година - с над 11% средно за страната. Село потърси информация за хода, добивите и цените на маслодайния слънчоглед в различни области на страната.   

Николай Киров, Съюз на зърнопроизводителите в област Бургас:
Никога досега не сме започвали жътва на слънчоглед толкова рано - в средата на месец август. Над 50% от маслодайната култура в областта вече са ожънати. Заради сушата от средата на месец юни добивите в Бургаско са сравнително ниски и варират от 150 до 250 кг/дка. Качеството също няма да е много добро, защото слънчогледът на наедря достатъчно, за да направи добра масленост. Цените към момента също са ниски - от място 520 - 530 лв./тон слънчоглед. В момента не продаваме, задържаме и пшеницата, и ечемика.  Иван Караиванов, Регионален съюз на фермерите - Дунавско зърно, Русе:
Около 75% от реколтата с маслодаен слънчоглед в Русенска област вече са ожънати. Средният добив е около 250 кг/дка, а очакванията ни бяха за по-високи добиви. Нетипично за други години, през тази се появи мана в почти всички сортове слънчогледи.Питите остават празни и това създава сериозни проблеми за добива. Що се отнася до качеството, смятам, че ще има достатъчни количества, за да се задоволи търсенето на маслобойните в региона. Що се отнася до цените - през последните две години те са нереални и не удовлетворяват земеделските стопани. При цена 520 лв./тон, добив 200 кг, със 100 лв. не могат да се покрият разходите за ренти, семена, горива, заплати, торове и т.н. Затова и площите със слънчоглед намаляват всяка година. 

Георги Милев, Асоциация на земеделските арендатори Плевен:
Половината от маслодайния слънчоглед в Плевенска област вече е ожънат. Качеството е в стандарта и малко под стандарта. Добивите са много по-слаби от очакваните - с 20 до 25%. Имаше достатъчно дъждове, които обаче бяха в доста по-ранна фаза, а не когато слънчогледът започна да налива. Сериозно отражение за ниските добиви дава 40-дневната суша в района. 

Стоян Александров, Съюз на зърнопроизводителите в Ямбол:
Слънчогледът в района вървеше много добре, но горещините и липсата на дъжд го попариха. Влагата в почвата на дълбочина 20 см. е на 0% повече от три седмици и това е показателно за развитието на слънчогледа. Средните добиви са около 200 кг/дка. Очакваме за сметка на ниските добиви, маслеността да е добра. Над 80% от маслодайният слънчоглед в Ямболско е ожънат.  

жътва на слънчоглед, село Ветринци, обл.Велико Търново:


По темата работи: София Белчева
© 2019 Село - Selo.bg - Професионалистите в агробизнеса