Меню

Жътвата на ечемик започна в Южните региони на България

25.06.2023 г.
672
Жътвата на ечемик започна в Южните региони на България - Хасково, Стара Загора, Чирпан, Свиленград и др. На места все още земеделците изпитват затруднения с жътвата, защото почвата не е изсъхнала достатъчно добре след проливните дъждове. 

Голяма част от стопаните предпочетоха да влязат и да приберат зърнената реколта през последните два дни, тъй като прогнозата за времето е за още валежи, което може да усложни допълнително и влошеното качество на зърното.

Заради необичайно много дъждове през Април, Май и до средата на Юни, в повечето региони се наблюдава по-лошо качество на зърното, като са налице влошени показатели, вкл.: наличие на влага, по-ниско хектолитрово число, по-лошо число на хлебеопекарна сила (ЧХС), влошена ензимна активност и влошена зърнена твърдост, намалено наличие на глутен и др. Тази информация, която идва от производители по места, се различава съществено от официалната статистика, която министерството на земеделието пусна преди два дни, и според която състоянието на зърнената реколта е както следва: 

89,6% от пшеницата „добро“ и „много добро“, както и при 88,1 на сто от ечемика.

Все още липсва статистическа информация в колко от складовете има зърно от миналата година, което е внос от Украйна, по линия на т.нар. дъмпингов внос и бартери за стоки със специално предназначение, произведени в България.

Въпреки, това аграрното ведомство съобщи, че капацитетът на складовете е запълнен на около 30%, като според служителите в държавната администрация не се очаква да има трудности при жътвата по отношение прибирането и съхранението на новата реколта.

Над 3000 зърнокомбайна и 27 000 колесни трактори са преминали годишен технически преглед преди жътвата, като данните показват, че техническото им състояние е добро.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете