Меню

Жители на село Първенец подготвят протест срещу кариера за инертни материали

28.01.2020 г.
1828
Жители на пловдивското село Първенец подготвят протест срещу изграждане на нова кариера за интертни материали. Хората от селото и жители на съседни села изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, омбудсмана на Република България, Министерски съвет, областния управител Дани Каназирева, министри и органи на местното самоуправление. Чрез него жителите на Пловдив, Златитрап и Първенец, които преди месец се обединиха в Инициативен комитет,  изразяват своето категорично несъгласие за изграждане на кариера за добив на пясък и чакъл в местността "Иванчовата чука". 

Инвеститорът – Тодор Воденичаров, предлага на собствениците да купи земите им, но те отказват да го направят на посочената от него сума. Според тях става въпрос за пари на квадратен метър, който са доста под пазарната оценка. Той обаче продължава действията си, като поетапно получава разрешения от ВиК, Басейнова дирекция, РИОСВ и от други необходими институции. Собствениците подават жалби и възражения срещу това, но повечето от тях нямат резултат.

Собствениците на земи припомнят още, че многократно са подавали възражение срещу промяната на предназначението на обработваните от тях терени, които попадат в концесионната площ. Според тях изготвеният доклад за ОВОС не предоставя конкретен анализ на количеството и качеството на засегнатите земи, като в него липсва и актуална информация от Общинска служба по земеделие. 

"В доклада на ОВОС не се съдържа обосновка за това какво налага именно в тази очертана произволно от инвеститора площ да се добиват тези полезни изкопаеми, които не са уникални, не се намират само на това място, не са особено ценни, нито редки, за да се действа в нарушение на правата на местното население", пишат още местните. Те допълват, че до момента са постъпили 48 жалби и възражения срещу така започнатата процедура по одобряване на ОВОС, но сигналите са били неглежирани от институциите. 

От Инициативния комитет се канят да организират протести и да сезират европейските институции, в случай, че докладът за ОВОС бъде одобрен.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете