Меню

Жителите на селата в пловдивската община Родопи получиха подкрепа от Дани Каназирева

22.03.2021 г.
1515
Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за област Пловдив от гражданската квота Дани Каназирева се срещна с кметове от населените места в Община Родопи.  „Винаги съм подкрепяла община Родопи. Не деля хората по партийна принадлежност и нагледен пример за това са решените проблеми там през изминалата година, в която съм областен управител", посочи Каназирева.

На първо място тя припомни, че след поетия ангажимент към протестиращите жители от „Родопи“, бе спряна дейността на кариерите над село Белащица. Срещу намеренията за изграждане на кариера в района подкрепа получиха и жителите на село Първенец. На второ място започна решаването на проблема с мангана в питейната вода на с. Брестовица. Новите сондажни кладенци, които се изграждат с бързи темпове, ще са готови до края на месеца.

Предстои да започне и строежът на новия водопровод, за който средствата са осигурени от ВиК холдинга. По лично настояване на Каназирева държавата отпуска средства и за възстановяване на асфалтовата настилка по общинските улици, където ще се подмени водопроводната мрежа. Тя поясни, че в областта на пътната инфраструктура бяха осигурени средства за пътя до село Лилково, който за първи път от 20 години ще бъде асфалтиран. Парите са за реконструкция на 35 км. до област Смолян, а в първия етап ще бъде изграден нов път от 9 км. с укрепване на скатовете, нови подпорни стени и разширение. Не на последно място са решените проблеми, свързани с екологията и премахването на незаконни сметища.

В землището на село Ягодово след направена проверка бе констатирано извършването на организирано незаконно събиране, извозване и депониране на строителни и промишлени отпадъци. Установени са собствениците на терените и е сезирана прокуратурата. В село Кадиево след множество сигнали до различни институции с намесата на областна администрация бяха премахнати незаконните постройки на ромите до сладкарската фабрика. На семейството бе осигурен алтернативен вариант за настаняване, който ще даде възможност на възрастните и малолетните деца да имат по-добри условия за живот и социализиране.

„Това е само част от свършеното в община Родопи, като на първо място сме се водили от обществения интерес. Именно за тази община държавата е отпуснала най-много средства, каза Каназирева. Тя допълни, че в края на миналата година община Родопи получи държавни средства за изграждане на канализацията в село Устина – 1,6 милиона лева и още 850 хиляди лева за саниране сградите на училищата в селата Марково, Кадиево и Ягодово. 200 хиляди лева са отпуснати за сондаж и помпена станция за зоните Бряновщица и Върховръх. През тази година ще започне работата по един от най-значимите за община Родопи обекти – изграждане на нова детска градина в село Браниполе. Проектът е на стойност 4,6 милиона лева, като 3 милиона са осигурени по програма на Министерството на образованието, а 1,6 милиона лева – с постановление на МС. „Познавам проблемите в община Родопи, хората имат моята подкрепа и ще продължим заедно да ги разрешаваме, бе категорична Дани Каназирева.

През 2020 година бяха рехабилитирани над 20 км. водопроводна мрежа във всяка една община в Пловдивска област. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ –СДС  от гражданската квота за 17 МИР Дани Каназирева. „За мен беше много важно, че дадохме дългосрочното решение на сериозния проблем с мангана в питейната вода на с. Брестовица. Тази седмица, до 26 март, предстои завършването и на третия дублиращ кладенец. Първите два са вече готови, а лабораторните изследвания сочат, че  съдържанието на водата е в норма. На финала е и процедурата по възлагане на подмяната на довеждащия водопровод и цялата вътрешна водопроводна мрежа в Брестовица, като до седмица предстои подписване на договора. С това изпълних поетите ангажименти към хората. Оттук нататък ВиК  дружеството е на ход, за  да следи за качественото изпълнение на строителния процес, съобщи Каназирева и посочи част от другите населени места, в които са решени ВиК проблеми.

По думите й през 2020 година е извършена цялостна рехабилитация на 2,5км. довеждащ водопровод в село Войнягово, община Карлово и на 1 км. за град Сопот, където е имало проблем с недостиг на вода през летните месеци. През настоящата година ще се продължи и с рехабилитацията на още 1,5км в града. Намерено е решение и за с. Тополово, община Асеновград,  като във ВиК мрежта е включен  нов водоем, който осигурява допълнително водно количество за сухите месеци. Наред с това са избрани и изпълнители за пълна рехабилитация на довеждащата ВиК инфраструктура с дължина над 40км. за общините Първомай, Хисаря, Карлово и Асеновград. Каназирева е категорична, че държавната  политика за изграждане на нови пречиствателни станции ще продължи и занапред, защото те имат важно значение както за благоустрояването на населените места като част от тяхната инфраструктура, така и за опазване на околната среда. Във всички населени места, не само в Пловдивска област, с население над 10 хиляди  жители, вече има изградени такива. По този начин се отстранява над 70% от общия замърсителен товар в страната. „Голям проблем в нашата област имахме с пречиствателната станция в Първомай, но правителството в края на миналата година отпусна 300 хиляди лева за нейния ремонт, припомни в анализа си Каназирева. Тя допълни, че следващото предизвикателство ще е  изграждането на пречиствателни станции и в по малките населени места от 2000 до 10 000 еквивалент жители, което ще намали общия замърсителен товар над 90% в страната.

„В национален мащаб за периода 2014-2023 г. инвестициите във ВиК сектора са значително увеличени в изпълнение на Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България. Поетапно се рехабилитира силно амортизираната ВиК мрежа в страната, която е с дължина над 90 000 км. Беше извършена рехабилитация и разширение на близо 2000 км водопреносна и близо 320 км канализационна мрежа. Само през бюджета на МРРБ за 4 години са вложени 181 904 019 лева във ВиК инфраструктура.  14 ВиК оператора работят по мащабни европроекти за изграждане и рехабилитация на стотици километри водопроводи и канализация. Ще се модернизират пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, помпени станции и други съоръжения. Това ще гарантира по-добра ВиК услуга за над 2 млн. българи, в това число и жители на област Пловдив, заключи  Каназирева.