Меню

Живот в хармония с природата без вредни емисии, показаха младежи в село Миндя

Живот в хармония с природата без вредни емисии, показаха младежи във великйотърновското село Миндя. 

През изминалия месец великотърновското село Миндя се превърна в сборна точка за млади хора от 5 европейски държави. Общото между тях е, че желаят да намалят своя отрицателен отпечатък върху планетата, като се научат да живеят практично, здравословно и природосъобразно.

27 младежи от Дания, Португалия, Испания, Хърватия и България обменяха опит и знания по отношение на климатичните промени и мерките на индивидуално, колективно и глобално ниво, които могат да бъдат предприети. Те се учиха да месят хляб, да разпознават растенията и техните полезни свойства, да приготвят натурална козметика в домашни условия, да компостират, да правят рециклирана хартия.Само за една седмица младите хора успяха да изградят пещ от естествени материали и геодезичен купол. За първото техен учител беше Марин Панайотов, който от дълго време се занимава с естествено строителство в България и Дания, а през последните години е посветил живота си да образова хората как да спасят планетата и да избягат от консуматорското си мислене. Марин е основател на проект „Завръщане към природата“ и каузата „Zero Hero“, имаща за цел да популяризира живота с минимален отпечатък.Иван Карчев от „Maxima Dome” пък водеше изграждането на куполната конструкция, като освен да дава практически насоки, той разказа за значението на този вид конструкции в исторически план, тяхната близост до природните форми и синергията между отделните елементи. Конструкцията в Миндя е уникална за България и ще се развие като социално пространство за местни хора и гости на селото.През дните, които прекараха заедно, чужденците сами отговаряха за прехраната си. Всеки ден отделен екип изготвяше меню и приготвяше храна за всички, като вечерите бяха посветени на различна национална кухня.

„Храната е жизненоважен елемент от живота на човека в исторически, географски и културен план. Да приготвиш храна за 27 човека, някои от които със специфични хранителни потребности, е изключително отговорна задача. Това сплотява екипа, учи хората да планират добре, да разпределят ресурсите и задачите си във времето. Ето защо ние избрахме нашите участници сами да се грижат за прехраната си. Никой не беше готвил за толкова хора преди това и тази дейност им помогна да израснат много“, споделят организаторите.

източник: Царевец.ком

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете