Търсене

Животновъдство, плодове и зеленчуци дават работа на близо 40% от заетите в агросектора

24.09.2019 г.
6
Секторите на животновъдството и плодовете и зеленчуците, които са обект на обвързаната подкрепа, осигуряват заетост за 38.5% от общо заетите в земеделието в страната. Това сочи анализ на Института по аграрна икономика за обвързаната подкрепа в България за периода 2015-2020 г. Данните показват, че за обработката на 10 хектара зеленчуци са необходими средно около 16 селскостопански работници , на лозя – около 8, а на овощни насаждения– около 6 работника. За 10 хектара с житни, маслодайни и протеинови култури се изискват средно около 0.2 броя трайно заети лица. Сравнението на необходимата работна сила на хектар ИЗП в сектора на житните, маслодайните и протеиновите култури със секторите на зеленчукопроизводството и трайните насаждения ясно показва по-големия потенциал на производството на плодове и зеленчуци за осигуряване на...

Прочетете цялата новина в АгроКлуб - Агро новини, видео и коментари
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете