Меню

Жалък PR на БАБХ в столичен хипермаркет. Хванали 25 опаковки кремвирши, а ТИР-овете с вносни боклуци си вървят

09.03.2023 г.
2550
Докато през хипермаркетите в България вече години наред тече огромен по мащаби внос на всякакви аграрни продукти, суб-продукти и имитации на продукти, включително "месни" продукти обработени с карагенан и сирене, съдържащо суха кръв - и двата примера част от практиките на преработватели и търговци да увеличават обема на даден продукт, за сметка на съдържанието му....Като добавим огромния внос на млечни продукти от страни като Германия и Полша, от където само за миналата година са внесени по официални данни на митнциите 16 497 тона сухи млека и "млечни" продукти, и като добавим към това огромните по обеми дъмпингови вносове на ябълки от Италия и т.нар. "италианска афера", заради която родния сектор бе изправен пред фалит...и примери, примери, примери - безброй примери и в пазара на кайсии, картофи, на пипер, на саялатни зеленчуци и т.н. - безброй примери за атаки върху българското производство на аграрна продукция, а после питат - защо се били обезлюдявали селата, а останалите фамилни стопанства, които произвеждат чиста и качествена продукция са все на ръба на оцеляването - притиснати от смазващата нелоялна и дъмпингова конкуренция на чуждите търговски вериги

Последните - са си купили медийния комфорт на всички телевизии и конвенционални онлайн издания, като наливат огромни средства в тях, изкривявайки изтината за боклуците, които продават. Паралелно с това си върви корпуцията във всички ресорни институции, вкл. БАБХ, които се излагат публично и стават за смях в очите на обществеността с обявените като днес PR акции за "големи" резултати и "големи" проверки. Хванали били... цитираме: "23 опаковки с кренвирши, всяка по 200 грама, 23 кофички кисело мляко, 12 опаковки (125 грама всяка) с моцарела, три броя деликатесен салам (200 грама) и една наденица, тип „македонска“ – 350 грама с изтекъл срок на годност!"

Позор! Позор за една огромна държавна институция като БАБХ, в която работят 1200 инспектора! Позор, на фона на целия трафик на вскякави "хранителни" боклуци, с които тровят населението на България. Да каже БАБХ колко ТИР-а с дълбоко замразени 10-15 годишни свински и телешки изрезки от Дания и Холандия спряха? Или да каже БАБХ колко ТИР-а с яйца с езтекъл срок на годност от Полша спряха от началото на годината....и дали проследиха с какви химикали се смесват тези яйца, преди да бъдат реализирани в ХВП? Няма да кажат, защото е платено да мълчат. Така е било, така бе създадена тази структура, която не случайно в целия аграрен сектор сред фермерите се нарича "рекетьорската служба" на МЗХ.

Ежегодно  около 1700 тона е вносът на краве масло, който се реализира през чуждите търговски вериги само за първото тримесечие на всяка година. Естествено - печалившите са немските вериги, немските производители и всички, които така умело налагат европейската аграрна политика, от която у нас се разви единствено корупцията в институциите и дисбалансираните форми на земеделски стопанства и пазари, а не реалната пазарна и конкурентно устойчива среда.

Говорихме наскоро с един служител на БАБХ, в областна дирекция, който сподели неформално: "Абе на кой му пука?!! В София гледат да вървят ТИР-овете с контрабандата и по митниците, покрай кашоните с плодове и зеленчуци да минава  вноса и транзита на забранени вещества...и на никой не му пука за защита на някакви национални интереси. Заплатите не са големи, всеки гледа ако може да дръпне и нещо в повече от някоя далаверка при установени нередност, а такива винаги има. Който има акъл, не купува боклуците от веригите - там всичко е отрова, иначе излъскана и с много реклами."


Само за първите 3 месеца на 2023-а година, по предварителни ОФИЦИАЛНИ статистически данни, реализацията на зеленчуци през немските търговски вериги ще е в обем на 89 000 тона, а вносът на пресни плодове около 97 500 тона.

Тези числа говорят достатъчно, и никой не иска да слуша жалките ПР-и за задържана 1 брой македонска наденица! Вземете си я ...изпържете....някъде... Това, че е с изтекъл срок на годност, е най-малкия проблем. Обяснете на хората какви последици има върху здравето им като ядат карагенан и суха кръв, както и покажете лабораторни анализи какво има в т.нар. "хляб", който иначе го лъскат с кухи реклами, че не бил ГМО. Засрамете се, продажници!