Търсене

ЕС премахна вносните мита за царевица, сорго и ръж

09.07.2020 г.
8595
Вносното мито за царевица, сорго и ръж в Европейския съюз отново е с нулева ставка за тон, съобщава Европейската комисия. Причината е рязкото увеличение на цените на царевицата на световния пазар.

Както Село писа, тарифата за царевица, сорго и ръж беше актуализирана три пъти през последните три месеца. В началото увеличението на вносните мита се дължеше на спада на цената на царевицата в САЩ, главно в резултат на срива в търсенето на биоетанол в страната. По-късно, когато ситуацията започна да се възстановява, цената на царевицата в САЩ отново започна да се увеличава, което предизвика първо намаляване на тарифите за внос. Успоредно с това се очаква по-ниска реколта от царевица в САЩ през 2020/21 г., което ще продължи да повишава цените ѝ. Сега, когато цените на царевицата на световния пазар значително се увеличиха, тарифите за внос отново се определят на 0 евро на тон, се казва в съобщението на Еврокомисията. 

Преработената тарифа, публикувана на 3-ти юли т.г. в Официалния вестник на ЕС, се изчислява в съответствие с Регламент 642/2010. В него се обяснява, че митото за внос на трите зърнени култури се основава на разликата между  европейска референтна цена и световната референтна стойност за царевицата - американската цена (която, освен цената на царевицата, включва застраховки и товар на пристанището в Ротердам.


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg


 

 • царевица мито
  07.05.2020 г.
  8317
  По-високи мита за внос на царевица, сорго и ръж в Европейския съюз
  Трайно ниските цени на царевицата в световен мащаб и изобилието от доставки доведоха до второ актуализиране на вносни мита от страна на Европейската комисия. Както Село писа автоматичният механизъм за...
  Виж повече
 • царевица
  28.04.2020 г.
  8140
  ЕК задейства механизъм за вносни мита на царевица, ръж и сорго
  Европейската комисия задейства автоматичният механизъм за изчисляване на вносни мита върху царевица, сорго и ръж. Това се налага заради повишеното предлагане и ниските цени в световен мащаб. Размерът на...
  Виж повече