Меню

Естонска аграрна компания връща 1,2 млн.евро държавна помощ

27.01.2020 г.
8889
Естонска земеделска компания трябва да върне обратно около 1,2 милиона евро държавна помощ, след като Европейската комисия установи, че тя е платила по-ниска от пазарната цена по договор за аренда на земя. Естония трябва да възстанови тази “незаконна” помощ, получена от компанията AS Tartu Agro, става ясно от съобщение на Европейската комисия.

AS Tartu Agro е естонска частна компания, която произвежда мляко, месо и зърнени храни.

През 2017 г. след жалба на конкурент Комисията започна задълбочено разследване, за да установи дали договорът за наем на земя между Министерството на земеделието на Естония и AS Tartu Agro е в съответствие с правилата на ЕС за държавна помощ. Договорът е подписан през 2000 г. между ресорното министерство и AS Tartu Agro за период от 25 години и затова все още е валиден.

Разследването показа, че наемът на земя, участваща в Държавна помощ, както и таксата за наем, платена от AS Tartu Agro, са били и все още са под пазарната цена. По този начин AS Tartu Agro е получила “неоправдано и избирателно” предимство пред конкурентните компании.

Комисията стига до заключението, че договорът, сключен със селскостопанската фирма представлява “несъвместима” помощ съгласно правилата на ЕС за държавна помощ и че AS Tartu Agro трябва да върне полученото незаконно финансиране. Сумата се изчислява на около 1,2 милиона евро.

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg