Меню

Есенно обеззаразяване на почвата в хоби градината. Какви растенията с обеззаразяващ ефект да ползвате?

Обеззаразяването на почвата е основен процес в градинарството, който помага за предотвратяване на разпространението на болести и вредители, подобряване на структурата на почвата и насърчаване на здравословния растеж на растенията. През есента, когато градината започва да се успокоява и растенията се подготвят за зимния период, обеззаразяването на почвата става особено важно.

Почистване на градината: Първата и най-важна стъпка в процеса на обеззаразяване е почистването на градината от остатъци от растения, плевели и други отпадъци. Това помага за премахване на вредителите и болестите, които могат да презимуват в органичните остатъци и да заразят растенията през следващия сезон. Също така, почистването на градината подобрява вентилацията и предотвратява задържането на влага, което може да допринесе за развитието на болести.

Компостиране: Компостирането на органични материали е естествен начин за обогатяване на почвата и подобряване на нейната структура. Важно е обаче да се отбележи, че не всички остатъци от растения трябва да бъдат компостирани. Растителни остатъци, засегнати от болести или вредители, трябва да бъдат отстранени и унищожени, за да се предотврати разпространението на болести.

Обработка на почвата: Обработката на почвата през есента помага за разрохкването на почвата, подобрява дренажа и насърчава проникването на въздух до корените на растенията. Това също така допринася за унищожаването на вредителите и болестотворните организми в почвата.

Използване на биопрепарати: Има различни биопрепарати, които могат да се използват за обеззаразяване на почвата. Те включват биологични фунгициди, бактерии и други микроорганизми, които помагат за контрол на болестите и вредителите в почвата.

Засаждане на растения с обеззаразяващ ефект: Някои растения, като мариголд и невен, имат естествени свойства, които помагат за предотвратяване на болестите в почвата. Тяхното засаждане в градината може да допринесе за подобряване на здравето на почвата.

Растенията с обеззаразяващ ефект често са известни със своите алелопатични свойства, което означава, че те отделят химически вещества в почвата, които могат да потиснат или унищожат вредителите и болестите. Ето списък с някои от тях:
 1. Мариголд (Tagetes): Известен със своите способности да потиска нематоди и други вредители в почвата.
 2. Невен (Calendula officinalis): Има антимикробни и противогъбични свойства.
 3. Градински магданоз (Petroselinum crispum): Има обеззаразяващи свойства и подобрява структурата на почвата.
 4. Бял равнец (Artemisia absinthium): Познат със своите антимикробни и антимикотични свойства.
 5. Риган (Origanum vulgare): Има антимикробни и противогъбични свойства.
 6. Лавандула (Lavandula): Помага за отблъскване на вредители и има антимикробни свойства.
 7. Чесън (Allium sativum): Познат със своите антимикробни и антивирусни свойства. Също така отблъсква някои вредители.
 8. Люцерна (Medicago sativa): Подобрява структурата на почвата и потиска нематоди.
 9. Хризантема (Chrysanthemum): Има антимикробни свойства.
 10. Градински чай (Salvia officinalis): Познат със своите антимикробни свойства.
 11. Босилек (Ocimum basilicum): Има антимикробни и противогъбични свойства.
 12. Алое вера (Aloe barbadensis miller): Има антимикробни и противовъзпалителни свойства.


Обеззаразяването на почвата през есента е важен процес в хоби градинарството, който помага за поддържане на здравето и плодородието на почвата. Чрез почистване на градината, компостиране, обработка на почвата и използване на биопрепарати и обеззаразяващи растения, градинарите могат ефективно да контролират болестите и вредителите и да насърчат здравословния растеж на растенията. С правилни практики и внимание към детайлите, хоби градината може да бъде подготвена за успешен растеж през следващия сезон.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете