Търсене

ЕП одобрява финално извънредна мярка COVID – 19 в ПРСР. До дни ще са ясни всички ставки

18.06.2020 г.
8955
В петък, 19 юни, предстои Европейският парламент да гласува окончателно промени за създаването на извънредна мярка COVID – 19 в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР). По време на парламентарен контрол, министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че очакванията след утрешното гласуване, са България да получи възможността за създаване на новата мярка, към която да се насочат 2% от бюджета на ПРСР или около 100 000 000 лева ресурс.

Това ще бъде мярка за компенсиране на загубите при ограничена реализация на пазара и намаление на доходите, както и за допълнителните разходи на земеделските производители, предизвикани от епидемията, посочи министърът.

Таваните за подпомагане към момента са следните - до 7 000 евро на земеделски стопанин и до 50 000 евро за малки и средни предприятия.

По думите на Танева в Земеделското министерство има разработен “дизайн на мярката и до утре тече комуникация с всички браншови организации за доказване на допълнителните разходи”. До няколко дни се очаква да бъдат анонсирани конкретните компенсаторни ставки за всеки вид производство, които ще бъдат обсъдени с Европейската комисия.

Планира се в началото на месец юли да се проведе заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР и да се пусне нотификация до ЕК. Очакванията са земеделските стопани да получат плащанията си най-късно в началото на есента.

По отношение на зеленчукопроизводителите, ще бъде предложено мярката да се осъществява спрямо предложението на земеделския производител Красимир Кумчев - на база на техния доход, а не на база добива, който са получили.  

При розопроизводителите, които също ще получат възможност за подпомагане по извънредната мярка, спадът на доходите е най-чувствителен от всички останали сектори, по статистически данни, посочи Десислава Танева.  

Тя допълни, че по отношение на розопроизводителите се предприемат два подхода относно това как да се формира размерът на компенсаторната ставка. Това са допълнителните разходи на брой заети по време на противоепидемичните мерки, плюс данни за намалената реализационна цена. “Така ние ще се борим да защитаваме ставка между 80 и 90 лв./дка розово насаждение”, посочи земеделският министър в отговор на депутатски въпрос. На подпмагане ще подлежат само розопроизводителите, които отглеждат и са регистрирали насаждения с роза Алба и роза Дамасцена. 

Десислава Танева подчерта, че според изискванията на Регламента, по извънредната мярка на ПРСР ще имат право да кандидатстват само регистрирани земеделски стопани.

Освен активната комуникация на министерството с ЕК за одобряването на мярката, инициирана именно от България, Танева подчерта, че принос имат и българските евродепутати от всички парламентарни групи, включително и от опозицията. 


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg
 

 • кравеферма
  15.06.2020 г.
  8923
  ЕП гласува до 7 000 евро за фермер и до 50 000 евро за предприятие, преработващо храни
  Комисията по земеделие в Европейския парламент гласува повишение на финансовата подкрепа за фермерите и малките предприятия, произвеждащи храни. Средствата идват от Европейския земеделски фонд за развитие на...
  Виж повече
 • Красимир Кумчев
  30.04.2020 г.
  15310
  Допълнителни субсидии за зеленчуци по искане на земеделеца Красимир Кумчев
  Допълнителни субсидии за производителите на зеленчуци в условията на коронавирус тази година, ще получат производителите на зеленчуци по настояване на земеделския стопанин Красимир Кумчев. Това съобщи самият...
  Виж повече
 • МЗХГ
  27.03.2020 г.
  8014
  България иска извънредна мярка COVID-19 в сектор Селско стопанство и ХВП
  България предлага Европейската комисия да предостави възможност на държавите-членки доброволно да прилагат хоризонтална извънредна мярка COVID-19 във всяка от програмите си за подкрепа на уязвимите фермери...
  Виж повече
 • зеленчуци
  27.03.2020 г.
  12992
  МЗХГ представи мерки за подкрепа на овощарите и градинарите в условията на COVID-19
  Министърът на земеделието Десислава Танева и нейните заместници са представили днес мерки, които възнамеряват да предприемат по отношение на сектор плодове и зеленчуци. По време на  Консултативен съвет по...
  Виж повече