Меню

ЕНП иска таван на субсидиите и край на олигарсите в агробизнеса. Сочат кражби на земя в целия ЕС!

14.05.2020 г.
3862
Европейската народна партия (ЕНП) поиска таван на субсидиите за земеделие и край на олигарсите в агробизнеса. В публикувана позиция на официална страница на ЕНП, се говори за промяна в модела на субсидиране на земеделието, тъй като до момента Общата селскостопанска политика (ОСП) е харчила бюджета за подкрепа на големи компании, които нямат нужда от реално субсидиране, за сметка на малките и средни фермери в селата.

„Групата на ЕНП призовава за приемането на нов закон на ЕС, който да попречи на олигарсите и грабителите да използват субсидии от ЕС за сметка на малкия и средния земеделски бизнес. Новият закон трябва да ограничава субсидиите на физическо лице, да въведе ясен регистър на собствениците на реални компании и да предотврати кражбите на земя “, заяви евродепутатът от групата на ЕНП Моника Холмайер, председател на Комитета за бюджетен контрол на Европейския парламент.

В същото време от ЕНП не споменават как ще се справят с проблема за съществуващите политико-икономически връзки с олигарсите в земеделието, включително на представители на тяхната партия във всички страни членки на ЕС, но пък допълват:

„Европейските фондове систематично злоупотребяват с широко разпространени олигархични или престъпни структури в някои държави-членки. Конфликтът на интереси на чешкия премиер Бабиш и други възможни олигархични структури са крайният призив за промяна в правилата на ЕС за това колко пари може да получи един единствен човек от бюджета на ЕС ", каза Холмайер, който е автор на парламентарен доклад за Управление на средствата на ЕС от Европейската комисия.

„ЕС трябва също така да предложи директен механизъм за докладване на дребните земеделски стопани, чиято земя, отговаряща на условията за субсидии, е открадната от престъпни мрежи, както Европейската служба за борба с измамите съобщава за случаи в Словакия и Италия“, добави тя. Нейният доклад ще бъде гласуван от Парламента днес и утре.

„Това, че няколко предприятия получават огромното мнозинство от субсидиите на Съюза в някои страни, не е нито справедливо, нито е в съответствие с намеренията за структурно финансиране от ЕС. По-голямата част от данъкоплатците в ЕС трябва да се възползват от средствата на ЕС, а не да виждат вноските им да се изплащат на олигарси “, продължи Холмайер.

„Това ще бъде част от нашите искания в предстоящите преговори за дългосрочния бюджет на ЕС. Европейската комисия трябва да предложи бюджетни правила, определящи максимална сума, която физическите лица и големите стопанства, притежаващи няколко компании, могат да получат от кохезионните и селскостопанските фондове на ЕС “, каза тя.

Анти-олигархичните мерки следва да бъдат придружени от регистър на крайните бенефициенти и техните реални собственици, за да се създаде прозрачност, по която физическите лица получават средства от ЕС. „Искаме стандарт за отчитане за това кои са физическите лица, които стоят крайните бенефициенти на средствата от ЕС във всички държави-членки. Ако едно лице притежава компания майка, трябва да е видимо, че средствата, получени от дъщерните дружества, се оказват в същите ръце “, обясни Холмайер.

Парламентарният доклад на Холмайер относно финансовото управление на Европейската комисия обръща специално внимание и на методите за заграбване на земи. „Земеделските производители трябва да знаят, че са защитени от ЕС, ако националните власти не действат. Ето защо групата на ЕНП призовава за механизъм, чрез който засегнатите земеделски стопани могат да подават жалби директно пред Комисията “, завърши Холмайер.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете