Меню

Емил Караниколов: Освобождаваме земеделците от Закона за горивата

20.11.2019 г.
47010
Освобождаваме земеделците от прилагането на Закона за горивата, като това освобождаване е само и единствено за земеделци, които няма да извършват търговия с горива, а всички, които освен, че искат да са земеделци, са решили и да извършват такава дейност, трябва да бъдат регистрирани. Това обяви в свое изявление в МС министърът на икономиката Емил Караниколов, съобщи Агенция "Фокус". От думите му стана ясно, че след приемането на този закон държавата няма да спре с мерките с цел да се изсветли сектора на горивата.

„Предложението на Министерство на икономиката е при извършване на нарушение от обекти, които са регистрирани по този закон и обекти, които не са регистрирани – така наречените ведомствени, ще се издава забрана, ще има регистър не само на тези обекти, които е позволена тази дейност, но ще се издава забрана за срок от 3 години този обект да извършва тази дейност, тоест независимо, че някой е решил да си прехвърли собствеността, той няма да може да използва този обект за следващите три години за дейността, а именно доставка, складиране и производство на нефт и нефтени продукти. По този начин ще се създаде ефективен контрол“, добави още Емил Караниколов. Емил Караниколов напомни, че този закон е бил приет преди година и е предизвикал напрежение в сектора, като след разговори със заинтересованите страни, се е стигнало до съгласие за изменение на определени текстове.

„Имаше и заключения на КЗК по този закон, а именно се твърдеше, че с този закон не се създава необходимата конкуренция в сектора, както и, че основният ефект на закона за преборване на сивата икономика, няма да бъде постигнат. Веднага след тези анализи в Министерство на икономиката започнахме разговори със заинтересованите страни по отношение на изменение на определени текстове от Закона за горивата. Участваха всички заинтересовани страни, без Асоциацията на газовите и петролни производители. Те имаха мандат само да наблюдават процеса и не участваха в работата по изготвяне“, добави още той. Освен за земеделците, в Закона за горивата, са предвидени и изключения за мините. „Там има проблем със зареждането на техниката, особено в подземните галерии, като там е допуснато да има подвижни обекти, известни като ведомствени обекти, както се допуска и да има мобилни автомобили, които да правят зареждането до стационарния вътрешен обект в самата галерия“, посочи министърът.

Изключения има и за строителите от определени категории където се допускат и преместваеми обекти, за които държавната администрация винаги ще знае къде са локализирани и ще може да след за спазването на закона.

Караниколов посочи, че сред водещите теми на дебат, след изпращането на законопроекта в парламента, ще са изискванията за регистрация на лицата.

 

  Закон за горивата
  15.11.2019 г.
  64567
  Законът за горивата е внесен за разглеждане в Министерски съвет
  Министърът на икономиката Емил Караниколов е подписал проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен...
  Виж повече
  закон за горивата
  09.10.2019 г.
  94899
  Земеделците са все по-близо до отпадане от Закона за горивата
  Народното събрание гласува на второ четене удължаване в срока на наредбата по Закона за горивата, като удължиха срока за регистрация на търговците от три на шест месеца. Наредбата трябваше да влезе в сила от...
  Виж повече
  НАЗ-горива
  27.09.2019 г.
  55822
  НАЗ: Надяваме се в най-кратки срокове Законът за горивата да се гласува финално!
  Изтече срокът за обществено обсъждане на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. С предложените от Министерство на икономиката...
  Виж повече