Търсене

ЕК задейства механизъм за вносни мита на царевица, ръж и сорго

28.04.2020 г.
8177
Европейската комисия задейства автоматичният механизъм за изчисляване на вносни мита върху царевица, сорго и ръж. Това се налага заради повишеното предлагане и ниските цени в световен мащаб. Размерът на митата е 5,27 евро/тон. А целта е да се гарантира, че европейските производители не са поставени в неизгодно положение при настоящите пазарни условия, съобщава Европейската комисия.

Митото за внос на трите зърнени култури се основава на разликата между европейска референтна цена и световната референтна стойност за царевицата - американската цена (която, освен цената на царевицата, включва застраховки и товар на пристанището в Ротердам. 

Цената на царевицата в САЩ намалява значително поради срива на цените на петрола, което доведе до спад в търсенето на биоетанол в САЩ (царевицата е основната суровина за производството на етанол). Успоредно с това се очаква рекордна реколта от царевица през 2020/2021 г. на глобално ниво. Цените за превоз също са намалели поради спад на цените на енергията. В резултат на комбинацията от тези ефекти, пазарните цени на САЩ за царевица на пристанище Ротердам паднаха и достигнаха 149,84 евро на тон в сравнение с 162,24 евро преди година, съобщава Еврокомисията.

© 2020 Агро Клуб - Selo.bg

 • пазар на зърно
  13.04.2020 г.
  8339
  Логистични проблеми с доставката на зърно към експортните терминали в Европа
  След стремителното покачване на цените през втората половина на м.март, в първите дни на април цените на основните зърнени контракти се регулираха и поуспокоиха, съобщават от Софийската стокова борса (ССБ)....
  Виж повече