Меню

Екс.министър Мирослав Найденов: Брюксел може да отнеме акредитацията на ДФЗ!

17.07.2019 г.
3425
Бившият земеделски министър Мирослав Найденов днес заяви, че арестите в Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ) са изключително лош сигнал към Европейската комисия и може да се окаже така, че Брюксел на отнеме акредитация на Фонда по изпълнението на мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020).

"Сега нашият постоянен представител в Брюксел или министър Десислава Танева ще трябва да обясняват защо човек, назначен преди месец, сега е арестуван. Аз започвам да се притеснявам да не последват наказателни мерки, например да се отнеме акредитацията на фонда, а това ще е крах за българското земеделие", коментира Мирослав Найденов

Бившият аграрен министър от първия кабинет на Бойко Борисов, когато за изпълнителен директор на ДФЗ бе избрана Калина Илиева, допълни:

"Това е втори голям скандал след този за къщите за гости и именно Костадинов е правил проверките на къщите. По думите му има опасност Брюксел да отнеме изцяло или частично акредитацията на фонда."

Бившият земеделски министър коментира и проблема с Африканската чума по свинете (АЧС). Той изрази позиция, че стопаните с болни животни трябва да бъдат обезщетени не с едно, а с две прасета. "Изключително тежък е проблемът с чумата по свинете. Инвестициите в този сектор са за няколко милиарда и заради укриването на стотици прасета, може да пострада целия сектор и да се стигне до дефицит на свинско. Заразата не бива да се разпространява", допълни Найденов.