Търсене

Експерти предлагат 70% намаляване консумацията на месо до 2030 и критикуват новата ОСП

ГрийнПийс предлага 70% намаляване консумацията на месо до 2030-а година, ако други фактори свързани с пандемията от коронавирус, не ускорят тази наложаща промяна.

Максимум до три бургера седмично: това е максималното количество месо, което европейците трябва да приемат с яденето, според неправителствената организация Greenpeace, която разглежда хранителните навици на Европа и свързаните с тях тежки климатични и здравни проблеми.

Европейците поглъщат 1,58 кг месо седмично, което има сериозно влияние върху климата. Сред европейците французите са шестият по големина консуматор на месо, като се трупат по 83 килограма годишно на човек. За сравнение испанците ядат повече от 100 килограма месо, докато българите ядат 58 килограма.

Водещото в света медицинско списание The Lancet препоръчва през 2050 г. хората да консумират максимум 300 грама месо седмично по здравословни и климатични причини. „Диета, богата на растения и семена, има реални ползи за здравето и климата“, пише списанието, като твърди, че предимно вегетарианската диета ще нахрани 10 милиарда души. (ако пандемии като коронавирус COVID 19 не приберат част от населението преди да е осъзнало своите отговорности, тъй като на много прекалено отлагат и времето им изтича)

Грийнпийс предлага закон, който цели 70% намаление на консумацията на месо до 2030 г., придружено с намаление с 80% до 2050 г. Това е похвална и отговорна инициатива, която експерти определят даже като закъсняла.

Европейски стил на хранене, който вреди на околната среда и води до срив в имунната система
Европейците консумират далеч по-високо количество мляко и месо в сравнение със средното за света и ядат два пъти повече от останалия свят. Това има сериозни последици за климата поради емисиите на метан от добитъка. На всичкото отгоре едрия рогат добитък също отделя CO2 емисии от зърнените храни, които ядат. Тук изобщо не се включва замърсяването от земеделска техника и производствени мощности, свързани с преработката на месо.

Когато става дума за соя, внесена от Южна Америка, зърнени култури, чието култивиране е до голяма степен отговорно за изсичането на тропическите гори на Амазонка, въглеродния баланс на млечните и месните продукти се увеличава още повече.

Няма конкретни решения на равнище ЕС

В предложената от Европейската комисия стратегия „От фермата до вилицата“ изпълнителната власт на ЕС признава само свръхпроизводството и свръхконсумацията на месо и млечни продукти, но не предлага конкретни решения, т.е. бяга от отговорност. Това е факт, подкрепен от корупционни практики в целия агробизнес сектор и свързаните механизми за финансиране и контрол на търговията.

Според доклад, публикуван от Британското екологично дружество и подкрепен от 36 000 учени, настоящата Обща селскостопанска политика (ОСП) се използва в полза на селското стопанство, което оптимизира добивите, за сметка на биоразнообразието и околната среда, но не и на климата.

Поради това групата от експерти призовават за задълбочен преглед на механизмите, както целите за намаляване на емисиите на CO2. В тази връзка се предвижда по-малко финансиране, насочено към промишленото животновъдство.

© 2020 Село

  • зелена архитектура
    20.11.2019 г.
    47268
    Какво предвижда новата Зелена архитектура на ОСП 2021-2027 в детайли (АНАЛИЗ)*
    Предложението на Европейската комисия предвижда Новата зелена архитектура да включва базовите изисквания (т.нар. условност) и интервенциите, свързани с околна среда и климат в първи и втори стълб....
    Виж повече
  • ОСП
    18.09.2019 г.
    13412
    Председателят на EK: Да се намали употребата на пестициди, изкуствени торове и химикали!
    По-екологична политика,  нова стратегия за селските райони и модерна и опростена ОСП след 2020 г. - в тази посока трябва да работи номинираният за комисар по селското стопанство Януш Войчеховски . Това...
    Виж повече
  • земеделие климат
    18.09.2019 г.
    10951
    Учени: Светът трябва да трансформира производството на храни
    Светът трябва да разнообрази производството и консумацията на храни, както и да намери алтернативи на месото, което е основната причина за екологичните замърсявания след автомобилната и авио индустриите, или...
    Виж повече