Меню

Експерти от ЕК, МЗХГ, ДФЗ и НПО организации обсъждат бъдещето на МИГ в селата

23.10.2019 г.
2350
Експерти от Европейската Комисия, МЗХГ, ДФЗ и НПО организации обсъждат днес бъдещето на МИГ в селата на международна конференция, която се провежда днес в хотелски комплекс Катарино, близо до Разлог.

По време на откриването на събитието стана ясно, че общо 36 260 са реализираните проекти по подхода ЛИДЕР на ЕС, като ефектът от дейността на местните инициативни групи (МИГ) е достигнал до общо около 60% от населението в селата, вместо планираните около 48%, сочат статистическите данни от изследванията за прилагането на програмата в ЕС.

Михаел Пилке от Главна дирекция Земеделие на Европейската комисия заяви в своета реч в рамките на Международната конференция “Сътрудничество - инструмент за промотиране на местното развитие”:

Фокусът вече се променя към по-висока ориентираност към резултата. Това ще даде по-голяма гъвкавост на страните-членки. По-голяма свобода ще имат МИГ-овете при подбора на партньорите и проектите. Взета е предвид и нуждата от авансово финансиране, както и възможността за улеснено финансиране. Стоим категорично зад идеята за ползване на много фондове. Създаване на фонд LEAD - контактна точка, където МИГ-овете да си подават проектите.


По думите на Пилке има място за подобрение на сътрудничеството между министерства, администрацията и бенефициентите. Много администрации все още се колебаят да дават пълномощия на МИГ-овете.

По думите на Михаел Пилке държавите-членки много активно подготвят Стратегиите си за Общата селскостопанска политика - 10 са финализирали SWOT анализите си, при 12 - в момента се разработват.

Повече по темата вижте в АгроКлуб

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете