Меню

Експерти: Заразата с АЧС е влязла през фуражите за прасета

Поражението с вируса Африканска чума по свинете (АЧС) върху свинекомплекса на Бони Холдинг край шуменското село Никола Козлево е чрез фуражите за прасетата. Това заявиха пред Село, експерти от сектора, отлично запознати с мерките за сигурност в професионалните свинеферми у нас.

Според тях, в началото на следващата работна седмица ще се изискат компенсации от страна на МЗХГ, които да покрият пълно или частично големите загуби от умъртвяването на общо всички 24 500 прасета в индустриалното стопанство.

Очакванията на експертите в сектора са продължаващото разпространение на АЧС да доведе до допълнително поскъпване на свинското месо, което от началото на 2019 до момента е скочило като цени на пазара на дребно със средно 50%.

Макар Африканската чума по свинете (АЧС) да си има своята история на произход, все повече се заговаря за това, че вирусът е разпространен умишлено в България и Румъния с цел елиминирането на двете страни като производител на свинско месо. Все повече факти говорят за това и все повече нишки свързат веригата между водената европейска аграрна политика в лицето на големите немски и френски партии, контролът върху индустриалното производство и едрата търговия с храни, както и мрежата от големи търговски вериги в източна Европа.

Фактите:
 • Германия, Франция и Испания са най-големите производители на свинско месо в Европа
 • EFSA мълчи за разпространението на АЧС в България и Румъния
 • Най-голямото потребление на свиснко месо в България и Румъния е през немските и френски търговски вериги
 • Според официални данни на ЕК, Германия произвежда 22% от свинското месо в Европа (преди заразата с АЧС в Източна Европа), Испания произвежда 19%, а Франция 9%. Вътрешната търговия (експорт в ЕС) е нарастнал с 15.8% за периода Януари - Май 2019, спрямо същия период на предходната година.

Очакванията на експерти в бранша са, че вносът на свинско за преработвателните предприятия в България ще се увеличи рязко, даже вече има информация за колони от ТИР-ове, които пътуват със замразено (старо) свинско месо за България. Припомняме, че в историята на българската ХВП, най-старото внесено месо по магазините бе прословутото 20 годишно ирландско говеждо - дълбоко замразено, което бе изядено от българския народ преди около 15 години.

Експерт в търговията с месо, пожелал анонимност, коментира тази сутрин пред Село:
"Във Франция и Германия прастетата ги тъпчат със страшни хормони, от малки прасенца за 5 месеца стават големи - свине, напомпани с всякакви химии. Просто не е за вярване, участвал съм в изкупуването и спедицията на много доставки. А друг е въпроса, че това месо няма никакъв вкус. После се чудят защо децата ни на по 7-8-9 години им растат косми, момчетата им се образуват гърди и какви ли не млаформации...Просто икономическата загуба е нищо, в сравнение с тровенето на хората. И понеже българските власти са си роби, още повече, че когато говорим за Германия, която диктува политиката и търговията в тази област - нашите мълчат защото са на подчинение. Става въпрос за огромни средства - стотици милиони евро!"


© 2020 Село 

  свинеферма Дания
  12.09.2019 г.
  36847
  След избиването на свине заради АЧС, инвеститор от Дания строи ферма за 12 млн.EUR
  На фона на кризата с разпространението на Африканска чума по свинете (АЧС) и избиването на над 93 000 прасета в личните стопанства, както и депопулацията на стотици хиляди прасета в корпоративните български...
  Виж повече
  БАБХ - свинско с чума
  02.09.2019 г.
  1957
  БАБХ не дава данни има ли свинско с чума (АЧС) по магазините
  БАБХ все още не е публикувала данни обхващащи територията на цялата страна от проверки на месо за Африканска чума по свинете (АЧС) в магазинната мрежа.  Макар вирусът на АЧС да не е опасен за хората,...
  Виж повече
  АЧС - прасе
  14.08.2019 г.
  11546
  Кои са положителните страни от заразата с АЧС?
  От сутрин до вечер в конвенционалните медии, а и в социалните мрежи се разтеглят какви ли не локуми по темата за разпространението на вируса Африканска чума по свинете (АЧС). Към момента в Село сме написали...
  Виж повече