Търсене

Експертите съветват: Дайте приоритет на кравите преди отелване!

07.04.2020 г.
8321

Обикновено фермерите насочват вниманието си към тези животни във фермата, които носят текущите приходи. Една група, която често се пренебрегва, са сухостойните крави, на които предстои скоро отелване. Грижите за тези животни са ключови за постигане на по-добри резултати и повече мляко в дойното стадо. Неправилните грижи могат не само да струват повече средства след отелването, но има вероятност да причинят и допълнително главоболия и проблеми.


Специалистите от HL-TopMix подготвиха ТРИ СЪВЕТА, с които да помогнете на вашите животните да преборят стреса през този важен за тях период. Спазвайки тези три съвета, вашите животни ще ви се отблагодарят с повече  мляко и по-малко разходи за лечение.
 

Мениджмънт на храненето

От важно значение за фермата е какво става в обора във времето, когато там има най-малко хора, а именно в часовете от 22:00 до 04:00. През деня е лесно да се забележи кога фуражите трябва да бъдат набутани към хранителната пътека. Късно през нощта и в ранните сутрешни часове обаче фуражите могат да не бъдат достъпни за животните и това ги оставя без храна.
 

Затова е важно да си зададем въпроса:Възможно ли е кравите да останат без храна?“. В повечето случаи фермерите отговарят отрицателно, но ако се постави видео наблюдение и се проследят нощните часове, става ясно, че доста често животните нямат достъп до храна.

 

Баланс на дажбата

Когато приготвяте общата смесена дажба за хранене на кравите преди отелване следва да се уверите, че тя е добре хомогенизирана (смесена) и еднаква по цялото протежение на хранителната пътека. Също така тя следва да е балансирана по катиони и аниони (DCAD).

 

„Храненето на дажби, балансирани по катиони и аниони, се постига чрез добавяне на определени продукти, целящи постигане на умерена метаболитна ацидоза и повишаване на цялостното ниво на калций в кръвта след отелване“, споделят специалистите на HL-TopMix.

 

Калцият е важен не само за производството на мляко, но и за провеждането на нервно-мускулни импулси. Храненето със специална дажба на кравите преди отелване предотвратява появата на пареза в периода след отелване.

 

За да бъдете сигурни, че това което залагате отговаря на това което давате, правете периодично изследвания на дажбите при животните преди отелване. Анализът на фуражите ще ви даде ясна представа дали това, което е на хартия, влиза в хранилките на животните.

 

Метаболитни показатели

След отелване кравите са предразположени към множество метаболитни заболявания. За да се предотвратят тези заболявания е много важно да се извършва мониторинг на приема на сухо вещество, както и тестване на pH в урината преди отелване и на кетоните след отелване.


Проверката на pH в урината помага да се открият рано отклоненията в DCAD.

 

„Когато тествате pH на урината, бъдете последователни в това“, съветват от HL-TopMix и допълват: „Изберете време, което е подходящо за вас, и се придържайте към това време. Също така е важно да се уверите, че имате достатъчно количество проби. Не тествайте само 2 крави, тествайте 10 или повече животни, така че да измерите по-добре средната стойност."

 

В този период е важно да се правят и изследвания на животните за кетоза. Високата честота на това метаболитно заболяване може да показва дисбаланс в диетата.

 

Препоръчително е тестовете за кетоза да се извършват около 14-тия ден от лактацията. Също така е важно да се тестват достатъчен брой животни за кетоза, приблизително 10-12 животни. Стандартната класификация за кетоза е, че ако стойностите на кетотела са по-ниски от 1,1 mmol/l, няма кетоза. При стойности от 1,2 до 2,9 mmol/l - кетозата е субклинична, а всички стойности над това (над 3,0 mmol/l) са клинични.“


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg