Меню

Финансови компенсации заради АЧС ще има само за бизнес фермите

23.07.2019 г.
1638
Евро експерти от EFSA пристигат на монитронг за избиването на свине у нас заради разпространението на Африканска чума по свинете (АЧС).

Инспекторите ще проверят правилни и навременни ли са мерките, които страната ни взима срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Междувременно на ниво области - започват проверки на ферми и частни собственици на база обяви в интернет за обявени за продажба прасета и замразено свинско месо, при което се запазва вируса на АЧС.

Над десет вече са районите у нас, в които са констатирани огнища на заразата. Вече започна евтаназията на 17 000 прасета в свинекомплекса в русенското село Николово. Тъй като прасетата са много и умъртвяването с инжекции би било бавно и скъпо, вчера с коли на противопожарната служба - започна удушаването на прасетата с пяна - азотен диоксид.

Страната ни е поискала финансова помощ от Европа за справяне с епидемията, като се очаква да бъдат отпуснати компенсаторни средства само за регистрираните животновъдни обекти, т.е. - индустриалните ферми.