Меню

Европейската политика с нов удар: Одобряват отглеждането на ГМО зърно!

09.05.2021 г.
1506
Негативите, които малка държава като България търпи от европейската аграрна политика вече са пре-много. След като сбърканият модел на земеделие стимулира създаването на свръхголеми корпоративни стопанства, наливайки милиарди европейски субсидии за единица площ (СЕПП) в малък на брой стопанства, които доведоха до състояние, в което стана почти невъзможно в селските региони да има фамилен тип земеделие; 

Чуждите търговски вериги създадоха устойчив модел на пазарна реализация за крайния потребител на 90-95% вносни агро стоки от големите страни членки на ЕС - в секторите - млечни продукти и субпродукти, тестени изделия, зърнени храни с добавена стойност, месо и т.н., както и плодове и зеленчуци, което съсипа родното производство, то...сега е наред нова изненада - пряко насочена към огромни корпоративни печалби от "лесно" земеделие и болни потребители.

Скрити зад злободневните теми свързани с COVID, както и временни политически скандали, тихомълком силни лоби кръгове в Европейската комисия подготвят законодателни промени, с които да се разреши отглеждането на ГМО зърно в цяла Европа.

Корумпираните европейски политици и чиновници са стартирали преди няколко дни процедура по преразглеждане новите геномни техники съгласно правото на ЕС. 

Както АгроКлуб писа още преди 3 години, Франция е разработила първата в света ГМО пшеница, която беше тествана масово през 2019-2020-а година, не в ЕС, а в Аржентина, което доведе до огромни протести и скандали на местно ниво. ГМО пшеницата буквално съсипа износа на зърно от Аржентина през изминалата година и предизвика ожесточена критика от страна на селскостопанска индустрия в страната. След като французите направиха своя експеримент на чужда територия, сега е време за масово разпространение на ГМО зърно в Европа. Групите за опазване на околната среда предупредиха, че все още не се знае достатъчно за ГМО култури, третирани с унищожители на плевели като натриев глуфозинат, за да бъдат безопасно консумирани от хората.

Безотговорните и корумпирани европейски политици действат поетапно и стратегически първо като внесоха искане за проучване относно състоянието на новите геномни техники съгласно правото на ЕС (Директива 2001/18 / ЕО, Регламент (ЕО) 1829/2003, Директива 2009/41 / ЕО и Регламент (ЕО) 1830 / 2003), в контекста на решението на Съда на Европейските общности по дело C-528/16 - дело за френска ГМО технология. ( изтеглете целия документ от съдебното дело, под статията)

Поставените в корупционна зависимост - нагли и алчни европейски политици, даже обвързват отглеждането на опасната ГМО пшеница с прословутата и вече предъвкана от празни дискусии и стотици онлайн семинари стратегия за новата ОСП 2023-2027 - "От фермата до трапезата".

Какво заявяват костюмираните чиновници от стъклено-металните офиси в Брюксел?
"Проучването потвърди, че ГМО продуктите имат потенциал да допринесат за устойчиви системи за хранително-вкусова промишленост в съответствие с целите на Европейската стратегия за Зелена сделка. Всяко по-нататъшно политическо действие трябва да има за цел да позволи на ГМО продуктите да допринесат за устойчивостта, като същевременно не трябва да подкопават други аспекти на устойчивото производство на храни, напр. по отношение на биологичното земеделие." ( Ооо! Те били загрижени)

Какво следва и възможен ли е обществен отпор?
ЕК планира да започне политическо действие за одобрение на отглеждането на растенията, произведени чрез целенасочена мутагенеза и цигенеза (100% ГМО), което ще включва оценка на въздействието, включително обществена консултация.

ЕК щяла да се ангажира, се казва официално, с широкообхватни комуникационни усилия, за да убеди обществеността, че ГМО зърното не криело рискове по цялата хранителна верига.

Лицемерната игра на европейските политици
В предложението от 117 страници, което представлява фактическа подготовка за одобрението на ГМО зърно в Европа, политиците са заложили друго име (NGT), с което да заместят и прикрият натрупания обществен негативизъм към самата дума "ГМО" (GMO). От Грийнпийс обаче предупредиха, че смяната на името, не променя факта, че това пак си е ГМО на 100%.

Германският министър на земеделието Юлия Клокнер е една от привържениците за одобрението на ГМО, тъй като немския концерн BAYER, който е собственик на Monsanto и е най-големия производител на агрохимически препарати в света има пряк и дългосрочен стратегически интерес за отглеждането на генно-модифицирани продукти, включително царевица, соя, пшеница. Юлия Клокнер приветства в изявление перспективата за „закъсняла модернизация“ на правната рамка, която да позволи отглеждането на ГМО зърно, като според нея това можело да помогне на земеделските производители да произвеждат достатъчно храна по устойчив начин. Немската министърка обаче не казва какви ще са последствията за здравето на хората. Но това може да го тълкуваме като цялостна стратегия по намаляването на населението, тъй като пандемията от Covid19 не можа да намали достатъчно популацията в глобален мащаб. Сега има втори шанс - чрез ГМО храни и пълни болници с онкологични пациенти, които хем ще умират - хем докато умрат ще плащат на фармацевтичните концерни.

Франция, най-големият производител на селскостопански продукти в ЕС, по-рано изрази също своята логична подкрепа за третиране на техники за редактиране на гени по различен начин от традиционна познатия ГМО, предивд, че нейна компания е създател на първата ГМО пшеница в глобален мащаб.

Щетите върху европейското земеделие и потребители на храни ще бъдат необратими и неконтролируеми, а на фона на растящата възможност от регулярни пандемии - ГМО модификациите отварят път за безконтролни мутации на вируси, клетки и микроорганизми.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете