Меню

Европейската комисия спуска нови проверки срещу имитация на био-продукти

24.06.2019 г.
3840
Нарастващото търсене на биологични продукти през последните няколко години, както и бързо нарастващият дял на биологичното производство и търговията на дребно в ЕС създава все по-големи рискове и предизвикателства за целостта на веригите за доставки на био храни.

Именно заради това Европейската комисия инициира нови проверки срещу имитация на био-продукти, които на регионално ниво ще се извършват от специализираните институции, научи Село. Част от проверките ще са именно в България, а също в съседна Гърция и Румъния.

През 2018 г. Европейската комисия, заедно с Европол, реши да предприеме целенасочени действия по отношение на търговията с био продукти в рамките на операцията OPSON VIII. Целта на тази операция беше да се защити репутацията на биологичното лого на ЕС и да се гарантира доверието на европейските потребители. Важно е да се подчертае, че измамите с био продукти не представляват рискове за безопасността на храните и ако бъдат открити, продуктите, които не отговарят на правилата за биологично производство, се понижават и продават като конвенционални, а не като био.

Една от най-разпространените порочни практики в България с био-логото на ЕС е тази - за преопаковане на произведени и внесени от чужда държава продукти, които чупят сигурността за потребителите във веригата на доставки.


Новите проверки ще са с цел идентифициране на уязвимите точки във веригата на доставки и най-вече в международни вериги за доставки. Ще бъдат разследвани подозрения за измами, целенасочени фалшиви сертификации, съсредоточена върху храни и фуражи в значителни количества, най-вече внесени и предназначени за преразпределение под етикета на ЕС за биологично производство.

В резултат на предходните проверки са образувани редица административни и наказателни производства, продуктите са иззети, хората са арестувани има и санкционирани оператори - големи хранителни вериги. Разследванията продължават и през следващите месеци могат да се очакват допълнителни резултати.

  биопроизводство
  07.05.2019 г.
  10095
  Албена Симеонова: Консултативния съвет за био производство стартира с добри цели (ИНТЕРВЮ)
  Представяме ви интервю на Село БГ с Албена Симеонова - биопроизводител и член, съосновател на Българска асоциация Биопродукти (БАБ), по актуалните теми в биопроизводството и водената аграрна политика:...
  Виж повече
  биопроизводство в криза - протест пред МЗХГ
  05.04.2019 г.
  5825
  Липсата на стратегия за развитието на биопроизводството доведе до протести
  Биопроизводството в България бе сочено за приоритетен отрасъл, още по времето на министър Десислава Танева, когато тя многократно е заявявала, че в стратегията на Министерството на земеделието се залага на...
  Виж повече
  био производство
  05.04.2019 г.
  4346
  Биопроизводството в България пада, докато в ЕС расте
  Биопроизводството в България пада, докато в ЕС расте на база повишено търсене на био храни. Това сочат официални данни на Европейската комисия. Причината за спада у нас съчетава комплексни фактори - от...
  Виж повече