Меню

Европейската комисия заплаши България, заради това, че иска родна продукция в търговските вериги!

14.05.2020 г.
24399
Европейската комисия заплаши България, че иска повече количества българска - родна земеделска продукция в техните - чужди търговски вериги, които са предимно немски!

Това е поредното безпрецедентно намесване във вътрешната политика на България от страна на европейските институции.

Припомняме на тези от вас, които са пропуснали, че преди години министър Мирослав Найденов беше заплашван от канцлера Ангела Меркел "да не пипа чуждите търговски вериги" (Billa, Kaufland, Metro, Lidl). Само преди месец, същото се случи и със сегашния министър Десислава Танева, която получи редица заплахи от кръгове свързани с търговски интереси с чуждите търговски вериги.

Въпросът за външната аграрна политика на западна Европа е ясен като интереси и надмощия над малка България, но към това могат да се прибавят и други връзки, свързани с това, че през чуждите търговски вериги се продават значителни количества цитруси, чушки и др. агро стоки внос от Турция и др. арабски страни, спедицията на които, поради големите количества, е много възможно да се използва и за трафик на наркотици към Европа, през ГКПП Капитан Андреево и борсите за плодове и зеленчуци в големите градове.

Най-новото развитие по темата идва днес, когато стана ясно, че ЕК е изпратила официално уведомително писмо до България да премахне задължението на търговските вериги относно осигуряването на регионална българска продукция. Според Брюксел наложените на търговците задължения ограничават свободното движение на стоки, както и свободата на търговците. 

Паднаха маските на търговските вериги! Кой сега подкрепя българското? (КОМЕНТАР)

Във връзка с писмото, от Министерството на земеделието, храните и горите изпратиха официална позиция: 
“Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като Постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни. По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти  на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти  в страната.

Чрез приетото ПМС № 70 бяха предприети спешни мерки на национално ниво, които целят  гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони, затруднени транспортни връзки и риск от пренасяне на заразата при транспортиране.

В чл. 2 от приетото Постановление се определят норми за сурово мляко и за предлагане на млечни продукти, като същото е в процес на промяна след съгласуване със заинтересованите страни.

Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза”.

Предстои Българското министерство на земделието да изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия относно приетото Постановление за осигуряване на регионална продукция в търговските вериги.

  агро продукция
  07.04.2020 г.
  28085
  Търговските вериги скочиха срещу българските земеделци и родна агро продукция
  На фона на кризисните апели от страна на стотици земеделски производители от българските села, през последните 24 часа - министъра на земеделието и храните - Десислава Танева   попадна под критиките и...
  Виж повече
  вносни ябълки
  24.09.2019 г.
  34124
  Поредна схема на чуждите търговски вериги убива родното производство на ябълки
  Поредна схема на чуждите търговски вериги за големи печалби и осигуряване на пазар на произведената в Западна Европа аграрна продукция убива родното производство в българските села. Този път на прицел е...
  Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете