Търсене

Европа обмисля забрана на отглеждането на зайци в клетки

28.02.2020 г.
9919 1
Европа обмисля забрана на отглеждането на зайци в клетки, като експерти в сектора са стартирали изследвания и доклади, с които да се премине към процедура по гласуване, приемане и въвеждане на забраната.

Отглеждането на зайци в тесни клетки увеличава рискът от пренасяне на зарази и насища месото с т.нар. хормони на стреса, които се запазват в месото след термична обработка и са причина за редица болести при хората. Учените са установили, че именно тези хормони на стреса, са един от основните причинители за срива в имунната система при хората, особено през зимните месеци.

Темата е особено актуална, след като Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че заразата от коронавирус е тръгнала именно от консумация на животни в Китай.

Изследванията, които включват експерти на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA)  са част от цялостно сравнение на различните системи за настаняване на зайци, използвани в ЕС .

Научното становище на експертите се основава на обширно проучване на отглеждането на зайци в ЕС. Становището се основава на експертна преценка, тъй като по този въпрос до момента има малко данни.

В своите препоръки EFSA препоръчва към момента конвенционалните клетки да бъдат разширени и структурно подобрени.

Индустриално отглеждане на зайци в ЕС се извършват главно в пет държави-членки: Франция, Унгария, Италия, Португалия и Испания. Земеделските практики варират значително както между, така и вътре в тези страни.

© 2020 Село