Меню

Европарламентът иска по-строг контрол за защита на пчелите от пестициди

24.10.2019 г.
115352
Европейският парламент иска въвеждане на по-строги мерки за защита на пчелите. На заседанието се в сряда евродепутатите отхвърлиха занижените мерки от държавите членки и поискаха от Комисията да предложи нови правила, съобщават от пресцентъра на ЕП.
 
Намаляване на употребата на пестициди
 
От информацията става ясно, че ЕК си е поставила за цел да внедри законодателството насоки на Европейския орган за безопасност на храните за понижаване на употребата на вредни за пчелите пестициди. Тези насоки описват по какъв начин трябва да се тестват пестицидите, за да се оцени адекватно тяхното остро и хронично въздействие върху пчелите. Според първото предложение на Еврокомисията, пестицидите трябваше да останат на пазара само при условие, че успешно преминат тези нови тестове.
 
Оказва се, обаче, че повечето държави членки на ЕС, са се противопоставили на разпоредбите, като са принудили Комисията да направи компромис и да задържи само тези, които защитават пчелите от остро токсично излагане.
 
Според Европарламента е недопустимо държавите членки да се противопоставят на пълното прилагане на насоките от 2013 г. на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) спрямо пчелите. Предложените мерки въвеждат промени само по отношение на проблема с острата токсичност за пчелите, но не засягат проблема с хроничната токсичност при медоносните пчели, както и при земните и самотните пчели. 
 
В решението се посочва още, че текстът на ЕК не представя най-новите развития в областта на научните и технически познания и не би променил нивото на защита, което вече съществува, се казва в текста на приетата резолюция.
 
Евродепутатите също така подчертават, че Европейската комисия не е трябвало да отстъпва, а да използва пълноценно своите правомощия, тъй като 16-те държави членки, възпрепятстващи прилагането на критериите за защита на пчелите, не формират квалифицирано мнозинство.
 
В резултата на гласуваното от ЕП решение,  Европейската комисия трябва да представи ново предложение.
 
Само в ЕС около 84% от видовете култури и 78% от дивите цветя зависят, поне отчасти, от опрашване от животните. Почти 15 милиарда евро от годишната продукция на ЕС в селското стопанство директно се приписват на опрашители от насекоми.

© 2019 Агро Клуб - Selo.bg
 

  пчелари
  12.09.2019 г.
  1685
  Пчелари искат ефективни присъди за пръскане с неоникотиноиди и глифозат
  Пчелари искат ефективни присъди и затвор за земеделски производители, които пръскат безотговорно с неоникотиноиди и глифозат. Лошите практики в употребата на пестициди и тотални хербициди в земеделието...
  Виж повече
  спасете пчелите
  09.09.2019 г.
  1429
  ЕК регистрира гражданска инициатива за отпадане на синтетичните пестициди
  Европейската комисия да предложи правни актове за постепенното премахване на синтетичните пестициди до 2035 г., за възстановяване на биологичното разнообразие и за подкрепа на земеделските стопани в процеса...
  Виж повече
  земеделие - пръскане
  17.01.2019 г.
  3213
  Момчил Неков: Нехимичните методи трябва да имат по-голямо приложение в земеделието
  Публичен регистър до проучванията при разрешенията за пестициди и повече прозрачност при оторизацията на препаратите за растителна защита. За това призовава докладът относно разрешаването за пестициди в ЕС,...
  Виж повече