Меню

Европейския парламент одобри на първо четене отглеждането на новите и по-опасни от ГМО - НГТ

Европейския парламент прие днес своята позиция за преговори с държавите-членки относно предложението на Европейската комисия за Нови геномни техники (NGTs), които променят генетичния материал на организмите, с 307 гласа "за", 263 "против" и 41 въздържали се.

Срамно и позорно за България, земеделското министерство, представлявано от Кирил Вътев, на когото целият аграрен сектор в момента иска оставката, е гласувало "въздържал се". Позицията разбира се е подкрепена от мощни финансови инструменти към няколко т.нар. аграрни иснтитути, както и към политици чрез задкулисни схеми.

97% от българите не желаят ГМО – нови и стари. Тези продукти не отговарят на концепцията ни за традиционната българска храна. Ние искаме до опазим българската земя, както и правото сами да избираме храните, които произвеждаме и слагаме на трапезата.

Ние не сме против научните изследвания, но нека преди да се изведат в полето и природата, учените да докажат безопасността на своите продукти. Регулацията за новите ГМО е задължителна.

Обединени от мисленето, че храната е повече от препитание, над 140 български организации от най-широк спектър на обществото – граждански и браншови организации, медии, земеделци, пчелари, хуманни и ветеринарни лекари, общественици, работещи за развитието и запазването на българското земеделие, идентичността на страната ни, културата и науката, заявяваме, че България не се нуждае от ГМО – нови и стари.

На конференцията, която ще се проведе на 08.02.2024 г ще представим своята позиция и ще защитим правото си на избор какви семена да ползваме при производството, достойнството на българската земеделска наука, както и с каква храна да храним себе си и децата си, правото да живеем сред природа с богато естествено биоразнообразие – най-ценно наследство и завет за бъдещето!

С това стартираме Движение „Да опазим българската земя и храна“.
  • Кога: 08.02.2024, 11 часа
  • Къде: БТА, бул. „Цариградско шосе“, София
  • Участници: представители на независими граждански и браншови организации и сдружения, медии, експерти, учени, лекари, адвокати, потребители, депутати от Народното събрание, Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите, Министерство на Здравеопазването.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете