Меню

Десислава Танева: Ще търсим консенсус за минималните осигуровки на земеделците! (ВИДЕО)

05.11.2019 г.
104222
Министерство на земеделието, храните и горите няма как да не изрази своите притеснения относно предложеното увеличение на минималния осигурителен праг за земеделските стопани. Това каза в интервю за Село министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по повод предвиденото увеличение на минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 400 лв. на 610 лв. от началото на следващата година. Увеличението е предвидено в законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 г., приет от Министерски съвет.

Размерът на това увеличение в проекта на бюджета за 2020 г. притеснява и земеделските стопани. Увеличението е много високо в рамките на 1 година и е нормално да бъде неприемливо за земеделската общност, посочи министърът.

Този минимален осигурителен праг на практика, ще засегне най-много малките и средните земеделски стопани - обикновено физически лица, които се занимават с уязвими земеделски производства - плодове, зеленчуци, животновъдство. А всяко увеличение на техния разход повдига въпроса - До колко ще останат мотивирани да се занимават със земеделие?. От друга страна, трябва да сме наясно, че трябва да осигурим добри размери на пенсионното възнаграждение, каза Десислава Танева.

Земеделският министър изрази надежда, че в хода на дебата в Народното събрание, ще се намери приемливо за всички решение преди окончателното приемане на Закона за бюджета от Парламента.

Увеличаването на минималния осигурителен праг за земеделците трябва да е в рамките на възможното, в рамките на недемотивиращото да продължиш да се занимаваш със земеделие. Ще защитим една консолидирана земеделска позиция, изхождайки от въпроса, че трябва да има и адекватно пенсионно възнаграждение, и в същото време това трябва да е поносимо за земеделските производители, каза министър Танева.

В сряда предстои обсъждане на Законопректа за Бюджет 2020 в Комисията по земеделие към Народното събрание.

София Белчева, © 2019 Агро Клуб - Selo.bg
 

  осигуровки земеделие
  31.10.2019 г.
  116501
  Бюджет 2020 предвижда минималният осигурителен доход за земеделците да скочи на 610 лв.
  Увеличение на минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 400 лв. на 610 лв. от началото на следващата година, предвижда законопроектът за държавния бюджет на...
  Виж повече