Търсене

Д-р Пламен Маруцов: Съдбата на една ферма зависи от отглеждането на качествени юници (ЛЕКЦИЯ)

06.03.2020 г.
8555
По време на Бизнес форума за професионално говедовъдство, д-р Пламен Маруцов от Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийски университет представи своята лекция на тема: Управлението на здравето на подрастващите телета от раждането до пубертета. Темата става още по-актуална днес, когато епидемиологичната обстановка у нас изисква завишено внимание върху здравето на животните във фермата. Неговата презентация и основни моменти от нея, които да са в помощ на фермерите и техните лекари в тази обстановка можете да видите тук: https://issuu.com/hl-topmix/docs/short_topmix-zdrave.

Д-р Маруцов е категоричен:

Съдбата на една ферма зависи от отглеждането на все по-качествени юници, които да заместят дойните крави. Здравният мениджмънт се базира на интегриран, проактивен, цялостен и икономически рамкиран подход за превенция на заболяванията и увеличаване на производителността. Управлението на здравето изисква познания по хранене, начина и условията на отглеждане (комфорт) и цялостния мениджмънт на стопанството в унисон с най-добрите практики.

В своята презентация по темата д-р Маруцов представи:

Съвременни тенденции при хранене на телета през млечния им период
Здравни проблеми свързани с грешки в храненето
Основни болести и симптоми
Най-често срещаните грешки в мениджмънта по отношение на отглеждане на телетата

Изключетилно полезна информация предостави д-р Маруцов относно основните способи за отглеждане на здрави телета и профилактика: Много проблеми през първия месец могат да бъдат проследени до пропуски в даването на коластра и липса на грижи. Хигиена, добрите практики на доене за коластрата не се спазват. При отлична хигиена, пропуските в даването на коластра могат да не са съществени.

Съхранение:
Малки, чисти и сухи контейнери
Съхранение в хладилник.
Време - до 5 дни в хладилник и до 1 година във фризер.
Размразяване бавно в топла вода.
Загряване на 60°C за30 min.

Коластра и “истинска” коластра. Крави с предродилно отделяне на мляко!


© 2020 Агро Клуб - Selo.bg 

 • коластра
  21.02.2020 г.
  8658
  Защо коластрата е най-важната храна, която телето ще получи през целия си живот?
  Коластрата е най-важната храна, която телето ще получи за целия си живот, тъй като тя съдържа жизненоважни антитела за защита на телето от инфекции, много, от които се срещат още в ранните етапи на развитие....
  Виж повече