Търсене

Държавна помощ за преработка на повече български череши

11.05.2020 г.
8418
Земеделското министерство предлага мярка, която да подкрепи пазарната реализация на тазгодишната реколта от череши. Тя ще бъде насочена към операторите, които изкупуват, заготвят и преработват български череши от регистрирани земеделски производители. Това е съобщила министър Десислава Танева в конферентен разговор с представители на производството и преработката на череши. Тези оператори, които повишат количеството на изкупената продукция, ще получат финансово подпомагане за тон.

Десислава Танева: „Заради пандемията COVID-19 се очаква натиск върху пазара и намалено търсене. В тази ситуация е необходимо завишаване с около 30 % на изкупуване от операторите за заготовка за износ на прясна или консервирана череша“.

Министър Танева е призовала преработвателните предприятия да изкупуват продукция, защото имат по-големи възможности за нейното съхранение.

Официалното одобрение на подпомагането ще бъде гласувано тази седмица от УС на Държавен фонд Земеделие.

Очакванията на Земеделското министерство за тазгодишната реколта от череши са за добри добиви, е съобщила министър Танева. По думите ѝ са предприети необходимите мерки за осигуряване на работна ръка и достъп до черешовите градини въпреки епидемията от коронавирус. Танева е обещала, че по време на кампанията Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще работи на пълен капацитет за контрол на всяко движение на черешите, като внос от трети страни и вътрешнообщностни доставки. 

© 2020 Село - Selo.BG


 

 • Ивайло Кючуков
  07.02.2020 г.
  9607
  България влиза в Топ 10 на производителите на череши в света до 5 години (ВИДЕО)
  България може да влезе в Топ 10 на производителите на череши в света до 5 години в случай, че продължи трендът на развитие на това производство от последните 15 години. В момента в десетката са Сирия и Чили...
  Виж повече
 • InteliFresh 2020 дискусия
  04.02.2020 г.
  8827
  Какъв е пътят към стабилен пазар на българските плодове и зеленчуци (РЕПОРТАЖ+ВИДЕО)
  Обем, качество, заготовка, сдружаване - около тези ключови думи премина третото издание на форума InteliFresh 2020 , който даде среща на български производители на плодове и зеленчуци с търговци,...
  Виж повече