Търсене

Държавата и веригите се договориха, но все още има много въпроси без отговор за фермерите

15.04.2020 г.
9125
След проведени срещи днес между министерството на земеделието, премиера Бойко Борисов и представителите на големите търговски вериги, стана ясно, че Държавата и търговските вериги са постигнали консенсусно решение за предлагането на регионална продукция от местни производители, обяви днес земеделският министър Десислава Танева след среща между нея. Бойко Борисов и представители чуждите търговски вериги, които оперират в България.

“Постигнахме обединение българските производители да получат достъп до веригите като допълнителен канал за доставка на своята свежа продукция, каза Танева, която даде съвместна пресконференция в Министерски съвет с представители на големите търговски оператори. 

Краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки

“Не само се обединихме около работещи мерки, но имаме и общо разбиране от необходимостта по смислен начин да бъде подпомогнат българския производител. Посланието, което искам да отправя от името на колегите на всички търговски вериги - в кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали и мерки, за да се реши проблема”, каза Милена Драгийска, управител на ЛИДЛ България.

По думите ѝ търговските вериги са представили пред премиера и земеделския министър краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, за да се предложи местна българска продукция от малки производители на рафтовете на веригите, при гаранция за качество от страна на потребителя. 

Веригите са поискали от МЗХГ, в пълна координация, да се скъси пътят на комуникация с производителите. Целта е по места да се помогне “буквално от утре” на тези производители, които имат най-спешна нужда да реализират продукцията си - имат я налична, а им е отказан износ, например, каза Драгийска.

За казуса с българското мляко

Големите търговски вериги обявиха, че застават категорично зад становището, че българското сурово мляко трябва да е минимум 90% от суровината, която да се вложи в млечните продукти, които предлагат. “Спор по това не може да има”, посочи Милена Драгийска.

Налагането на изцяло ограничение за асортимент, който е изключително български обаче, може да доведе до санкции от страна на други държави на ЕС, чиито продукти и сега се предлагат в търговските вериги (например моцарела, немски пудинг, пармезан и т.н.). Това не бива да се допуска, тъй като ще попречи на износа на българска продукция, който веригите осъществяват в мрежата си от хипермаркети в други държави. Подобно ограничение може да доведе и до ограничение на избора на българския потребител.

Мерките в конкретика

Милена Драгийска представи конкретни мерки, които търговските вериги уверяват, че предприемат или предстои да предприемат:

Големите търговски вериги са поискали списъци на земеделски производители (в момента на оранжерии за плодове и зеленчуци), за да могат търговските им отдели да отсеят с кои от тях вече работят и кои биха могли да бъдат новите доставчици, с които да се обсъдят варианти за работа без да накърняват интереса на тези, с които вече го правят.

Друга конкретна мярка, която от Сдружението за модерна търговия представиха, че вече работи, е че за последния месец са разширили българския си асортимент.

Някои търговски вериги от един месец са предложили на  доставчици, с които работят, къси срокове на плащане - между 7 и 14 дни. Обявено е и от други търговски вериги, че ще предприемат подобна мярка. Очаква се тя да действа до края на 2020 г. 

От Сдружението са предложили, а МЗХГ е приело предложението всяка верига, в зависимост от своя бизнес модел и с “мисълта за помощ на малкия производител и без да рискуваме интереса на потребителя", да се организира така, че да помогне на малките производители.

Георги Гърневски от Метро (веригата не е члена на Сдружението за модерна търговия), която от няколко години работи в сътрудничество с малки производители с подкрепата на Министерството, сподели опита на веригата: “Наясно сме, че организацията на срещи с производителите, които са хиляди, не е лесна. Нашият опит е през регионалните звена на Министерството на земеделието. Те съдействат за установяването на контакти и връзки с регистрираните земеделски стопани и отговарят на всички законови изисквания за производство. 

Министърът на земеделието подчерта, че чрез Постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им, не се изисква промяна на досегашния ред на доставки в обектите, както и, че МЗХГ ще бъде медиатор между търговските вериги и малките земеделски стопани.

Достатъчно площи за българските продукти и къде ще се разполагат те?

По време на брифинга представителите на търговските вериги казаха, че няма да се обособяват отделни зони за българската продукция, тъй като това решение не би било работещо.

“За нас по-важното е когато стоката е в сезон - особено за плодовете и зеленчуците, но и за останалите продукти - като млечните, например, тя да заема 100% площ. Когато няма производство на определен продукт обаче, и да искаме - няма как да му дадем тези площи. Имаме и друг железен принцип: Хората търсят домата при доматите. Ако ние отделим българските продукти в обособена ниша, той няма да получи необходимото внимание”, обясни Гърневски.

В сила до края на 2020 година

На този етап Постановлението, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си и всички мерки, които предприемат веригите ще действат до 31 декември 2020 г., а срокът може да се удължи, в зависимост от ситуацията.  Постановлението се отнася за всички собственици, които имат повече 10 обекта за търговия с храни. 

По информация на министър Десислава Танева, Постановлението предстои да бъде обнародвано идния вторник - веднага след Великденските празници.

Въпроси без отговор

Немалко на този етап са въпросите без отговор - по отношение на количества, партидност, качество, осъществяване на логистика, нужда от GLOBAL G.A.P. и други сертификати (защото на практика малките производители не могат да покрият тези условия).

Без ясен отговор остана и въпросът - в Постановлението ще бъдат ли заложени новите конкретни мерки, които търговските вериги ще предприемат… Или те остават в кръга на пожеланията…

И в заключение да напишем, че от Сдружението за модерна търговия категорично заявиха, че подкрепят родното производство.  Йордан Матеев, изп. дир на Сдружението: “Ние подкрепяме българското производство и ще продължаваме да поставяме на рафтовете на нашите магазини качествена българска продукция. Българските производители ще намерят място на нашите рафтове и апелира към потребителите - Да изберат българското, за да бъдат съпричастни към производителите”.

Подкрепа на Постановлението от земеделския бранш

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева проведоха видеоконферентна среща със земеделски производители от секторите „Животновъдство“, „Плодове и Зеленчуци“, „Риба и рибни продукти“ и „Пчеларство“, съобщиха от МЗХГ. На нея министър Танева е подчертала, че стремежът е да бъдат подкрепени  малките и местни български производители, за да се запази поминъкът им. От бранша са посочили, че стоят зад усилията на кабинета и, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. На срещата производителите са подчертали, че искат да продават стоката си в България и по думите им, именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им. Те настояват срокът на действие на Постановлението да бъде без ограничение.  

София Белчева, © 2020 Село - Selo.BG

 • Народно събрание
  14.04.2020 г.
  8073
  Парламентът прие глоби за търговските вериги, ако не продават български храни
  Народното събрание въведе санкции за търговските вериги при отказ да продават български храни и даде право на правителството да въвежда временни мерки за защита на българското производство, съобщи...
  Виж повече
 • маруля
  13.04.2020 г.
  8172
  За политиката, търговските вериги, фермерите и действителността (КОМЕНТАР)
  Едноседмичната “война” за “достойно” място на българските агро стоки в търговските хранителни вериги, която се проведе между министъра на земеделието Десислава Танева и големите търговски вериги, е на път да...
  Виж повече
 • Десислава Танева
  07.04.2020 г.
  44439
  Десислава Танева: Задължаваме веригите да предлагат български плод, зеленчук и месо! (ИНТЕРВЮ)
  В условията на извънредното положение заради епидемията от коронавирус, българското Министерство на земеделието обяви, че настоява за държавна помощ COVID 19, която включва компенсаторни мерки, както и...
  Виж повече
 • чуждите търговски вериги
  07.04.2020 г.
  30426
  Паднаха маските на търговските вериги! Кой сега подкрепя българското? (КОМЕНТАР)
  Няколко удара си размениха през последните 24 часа - министъра на земеделието и храните - Десислава Танева и представителите на чуждите търговски вериги и тяхното Сдружение за модерна търговия ....
  Виж повече